LIJEČNICI SE POŽALILI

Pao sustav: Neposlane uputnice i recepti već dva dana stoje u CEZIH-u

Zagreb: Građani u redu ispred ljekarne na Trgu bana Jelačića
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
19.07.2023.
u 11:27

"Najviše ordinacija obiteljske medicine je na MCS programu koji zastarjela informatička oprema HZZO-a ne može pratiti te je sustav zatrpan informacijama", poručili su liječnici

Neposlane uputnice i recepti već dva dana stoje u Centralnom informacijskom zdravstvenom sustavu Hrvatske (CEZIH), a ne stižu ni nalazi pacijenata jer sustav već sedam dana ne funkcionira kako treba, požalili su se jutros liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. 

- U petak je liječnicima obiteljske medicine javljeno da HZZO "radi na otklanjanju poteškoća" te je obavijest ponovljena u ponedjeljak. Najviše ordinacija obiteljske medicine je na MCS programu, njih oko 60%, koji zastarjela informatička oprema HZZO-a ne može pratiti, te je sustav zatrpan informacijama i ne može podnijeti tu količinu informacija - tvrde. U petak su i iz Ministarstva zdravstva od HZZO-a tražili da objasne o čemu je riječ i kada će kvar biti uklonjen. 

VEZANI ČLANCI:

U HZZO-u nam kažu da su pojedini zdravstveni djelatnici od četvrtka 13. srpnja imali poteškoće pri sigurnosnom spajanju na sustav CEZIH, nakon sigurnosne nadogradnje programa za zaštićeno spajanje na pristupni sustav vanjskih CEZIH korisnika. "Istog dana dane su upute svim informatičkim podrškama zdravstvenih ustanova na kakav način korisnicima omogućiti spajanje na CEZIH sustav. Upute su objavljene i na stranici cezih.hr i hzzo.hr ", rekli su nam u HZZO-u. 

Kako ističu, sigurnosne nadogradnje programa za zaštićeno spajanje neophodne su i izuzetno bitne, kako bi povjerljivi podatci o osiguranicima koje sadrži CEZIH ostali zaštićeni. "Nakon što su tvrtke/programske podrške zdravstvenih ustanova jučer intenzivnije postupile po uputama poslanima još 13. srpnja, rad na sustavu se normalizirao. Sustav danas radi korektno i nema odbijanja korisnika pri spajanju na sigurnosni sloj CEZIH-a ", tvrde u HZZO-u. 

VIDEO Zagreb: Štrajk pravosudnih službenika ušao u radikalniju fazu

Komentara 1

FR
FranjoTT
12:19 19.07.2023.

Da li je to onaj sustav što je isporučila firma koja se bavi prodajom buketa? Samo pitam za kolegu jer se dvoumi da li da otvori slastičarnu ili pekaru za pružanje IT usluga, i onda se mi čudimo što nam se država doslovno raspada što su totalno neadekvatni ljudi na odgovornim pozicijama, frajera koji nije uspio proći semafor 45 minuta postavlja se za ministra i što mislite da je moglo poći po zlu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije