Smijenjena šefica HTZ-a

Matešić: Sve je počelo kad sam pokazala zube...

matesic
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
14.03.2014.
u 19:56

Sve je počelo kad sam pokazala zube konzultantima, ali ionako odlazim, trudna sam, kazala je Matešić

Rasplet je bio očekivan, ali ne i tijek današnjeg Turističkog vijeća. Direktorica Glavnog ureda Meri Matešić smijenjena je. Sjednica je kasnila više od sat vremena, u zadnji je trenutak zatvorena za novinare, sastančilo se punih pet sati, a u znak neslaganja s većinom iza zatvorenih vrata Zadranin Frane Skoblar dao je ostavku na članstvo u Turističkom vijeću.

Osam članova Turističkog vijeća, na čelu s ministrom Darkom Lorencinom, diglo je, pak, ruku za razrješenje Meri Matešić, dok je deveti, Vlado Lučić, ostao suzdržan.

Pred novinarima se prva pojavila smijenjena direktorica HTZ-a: – Zamjereno je da se Glavni ured nije dovoljno brzo mijenjao, da je birokratiziran, a meni i da sam se okružila lošim kadrovima. A HTZ je, ponavljam, u 2013. godini ostvario sve svoje ključne zadaće i ciljeve. Bilo je govora i o lošoj komunikaciji, nepovjerenju. Moram reći da sam dnevno višekratno komunicirala s ministrom i njegovim najbližim suradnicima. Problemi su počeli prije tri tjedna. Nikoga ne optužujem, ali indikativno je da se sve poklopilo s mojim odbijanjem sistematizacije Glavnog ureda, koju su konzultanti iz THR-a i Horwath Consultinga samoinicijativno stavili u fazno izvješće strateškog marketinškog plana. Prema toj sistematizaciji, HTZ bi se pretvorio u prodajnu agenciju za izlete, rent-a-car i smještaj... Dio takvog projekta razvoja HTZ-a i ne želim biti. Inače, da je ovo farsa, a izvještaj samo izgovor, govori i ponuda koju mi je ministar dao u ponedjeljak. Ponudio mi je da sama dam ostavku, pa će mi izvještaj biti prihvaćen – rekla je M. Matešić otvorivši sve karte. – No, ionako odlazim, trudna sam.

Nije želio kadrovirati

Ministar Lorencin govori suprotno od Matešić. Ona je, kaže, njemu nudila ostavku u zamjenu za prihvaćanje izvještaja. Ističe i da nije mislio da će kadrovirati u HTZ-u tijekom svog mandata, ali kad stvari ne idu u pravom smjeru, kaže, na to ima i pravo i odgovornost.

– Razlog za smjenu je isključivo profesionalan, razilaženje u viziji razvoja, želja za korjenitijim promjenama u promociji te djelomično neizvršenje programa rada u 2013. Glavni ured mora se specijalizirati u marketinšku agenciju za promociju – veli Lorencin, koji otklanja da iza svega stoji utjecaj konzultantskih kuća.

– Ne, nisam pod utjecajem konzultantskih kuća, svi su natječaji transparentni – kaže Lorencin. Dodao je da će do izbora glavnog direktora on obnašati funkciju čelnog čovjeka HTZ-a, što mu kao predsjedniku HTZ-a zakon i nalaže.

Ima integritet

Stručnjak za javnu komunikaciju Krešimir Macan iz cijele priče izvlači sljedeći zaključak:

– Očito je da Matešić nije htjela otići, a u Hrvatskoj je rijedak slučaj da se direktor neke javne institucije usprotivi na takav način. Pokazala je da ima integritet – kaže Macan.

>> Meri Matešić loše radila ili nije udovoljavala moćnicima?

>> 'Smjenom Matešić želi se ovladati proračunom HTZ-a preko konzultanata'

>> Meri Matešić: Nema razloga da me maknu s čela HTZ-a

Komentara 46

HA
hajduk1966
15:19 14.03.2014.

Ako je Hrvatski ministar turizma i ako je to sastanak Hrvatske turisticke zajednice a ne stranacke onda sjednica NE smije biti zatvorena jer Hrvatski puk ima pravo znati kako i zasto se rade smjene ,ipak bi trebalo biti da oni sluze gradjanima ove drzave a ne obratno

VE
velika
13:22 14.03.2014.

sve je jasno ...netko ima deal sa spanjolskim konzultantima ...sirota Meri je to osujetila... ako do sada niste shvatili najlakse se krade na 1. konzultantskim uslugama 2. marketingu i promociji i naravno gradjenju ... prva 2 je lako sve odeko sve ode u vjetar... a gradjenje ...sve ode u zemlju ma bas fino ...maknite srotu zenu jer nije dovoljno potosila pa konzultanti nisu imali sto vratiti

Avatar guten_tag
guten_tag
15:49 14.03.2014.

Znači državni novac nije otišao putem koji je zamišljen i odmah leti direktorica. i onda "pravednici" javno pitaju ....zašto se niste suprotstavili moćniku...pa u tome i jest problem ako radiš korisno za državu i društvo i suprotstaviš se sumnjivim poslovima letiš na ulicu. podsjetio bih da je oko sto milijuna kn državnog novca "isparilo" za razne konzultantske tvrtke od čega nitko nije imao nikakve koristi, osim onih kojima je taj novac legao na račun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije