Darko Lorencin

'Pred i posezona bilježe rast, to nam je jedan od glavnih ciljeva'

Darko Lorencin (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.12.2013.
u 22:00

Ministar Darko Lorencin rekao je kako će završna bilanca 2013. vjerojatno biti četiri posto više noćenja i 5,5 posto više dolazaka.

Ministar turizma Darko Lorencin osvrnuo se na turističke rezultate u 2013. te je rekao kako svaka godina nosi nešto novo pa će tako i 2014. "Moramo polučiti sve one pozitivne stvari iz 2013., a pogotovo one negativne koje nisu dobre da ih napravimo što bolje u 2014", izjavio je ministar za RTL Danas. "Predsezona, pogotovo posezona pokazala je i ove godine, pogotovo mjesec listopad s rastom od šest posto da i ovi pred i posezonski mjeseci isto tako polako bilježe rast što nam je jedan od glavnih ciljeva.

Ministar je rekao kako će završna bilanca 2013. vjerojatno biti četiri posto više noćenja i 5,5 posto više dolazaka. "Što se tiče konačne zarade vjerujem da ćemo prijeći sedam milijardi eura, odnosno, prometa, ne zarade, međutim, moramo se još malo strpjeti kako bi HNB objavila svoje rezultate i koji su konačni i po kojima se ravnamo", rekao je Lorencin.

Otkrio je kako su aktivnosti na tržištima započela, a da jako puno očekuju od tržišta Velike Britanije. "Nastavljamo u prvom mjesecu, fokusiramo se s novim strateškim marketing planom i s novim programom rada Hrvatske turističke zajednice za 2014.", rekao je Lorencin u RTL-u Danas.

Upitan o povećanju PDV-a s 10 na 13 posto Lorencin je rekao kako je Vlada napravila puno kompenzacijskih mjera. Spomenuo je zakon o poticanju investicija koji, kako je rekao, omogućava investitoru da temeljem tog zakona izvrši povrat sukladno karti regionalnih potpora, pa i do 40 posto svoje investicije kroz narednih 10 godina.

Komentara 4

Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
07:48 27.12.2013.

(1) Dajte prestanite pričat u terminima prelaska granice, noćenja i sl. Kaj me briga? (2) Recite radije na kaj su potrošili, na kaj su hteli potrošit, a nisu mogli, na kaj mi hoćemo da potroše, te na koncu koliko su potrošili i koliko je to kome profita (privatnicima, državi, itd.). (3) Nisam baš ziher da su Englezi tak dobri turisti, trebalo bi malo istražit njihove navike (Englez u ZG tijekom godine i Englez na ljetovanju nisu isti Englezi), naime, ziher nisu ko Talijani koji su skloni sve potrošit, ali hoće najbolje (jer kuže kaj je najbolje, a ne ko ovi engleski tutleki kaj jedu žlundre i to nazivaju delikatesama). (4) Jedino pametno u celoj izjavi je težnja k produljenju sezone na pred- i post- sezonu. Tko to postigne, taj je genijalac, ali tad otpada dalmoška lenost tipa - ne-ću iznajmit na jedan dan jer mi se baš i ne da menjat posteljina, ha ha!

DU
Deleted user
09:49 27.12.2013.

Drago mi je da su rezultati uzlazni s trendom rasta. S rezultatom ne treba biti zadovoljan i treba što brže otvoriti mogućnost za investicije za domaće i strane investitore. To może pomoći građevinarstvu, a oni će oživjeti i popratnu proizvodnju. Pri tim bi trebalo onemogućiti tvrtke koje se bave uvozom građeviskih roba da profitiraju, jer nećemo razviti vlastitu proizvodnju - zapošljavanje. Stimulirati one koji se bave turizmom cijele godine. Što se tiče gostiju, trebali bi promijeniti način razmišljanja. Svaki gost je dobar gost i od svakog se może nešto zaraditi. Pitanje je naše prilagodbe da se svakom gostu ponudi usluga prema njegovim mogućnostima. Ne sanjajte o visokim zaradama u kratkom vremenu i uz nikakav rad. Ti koji su bogati su bogati jer se ne razbacivaju zarađenim novcem. Novac im nije pao s neba.

Avatar deziderij
deziderij
07:20 27.12.2013.

Neobrijan, neelokventan pa ministar. A minstri bi trebali i nešto znati i pristojno izgledati a ne klošarski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije