tv debata

Macron predbacuje Le Pen ovisnost o Putinu, ona mu uzvratila: "Ne držite mi prodike. Vi ste klimatski licemjer"

FILE PHOTO: French President Emmanuel Macron attends a meeting with French far-right National Rally (Rassemblement National) party leader Marine Le Pen at the Elysee Palace in Paris
Foto: Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.04.2022.
u 10:03

Anketa je pokazala povećanje Macronove prednosti u odnosu na Le Pen na čak 56 posto sa 44 posto od prvog kruga 10. travnja

Francuski predsjednik Emmanuel Macron uklonio je veliku prepreku na putu do ponovnog izbora u borbenoj televizijskoj debati  s kandidatkinjom krajnje desnice Marine Le Pen u kojoj je na svoju stranu pridobio većinu gledatelja, pokazala je anketa, iako se doimao arogantnim.

Premda je Le Pen djelovala uglađenije i staloženije nego u televizijskom dvoboju za predsjednika 2017., Macron ju je napao zbog njezinih veza s ruskim vodstvom, planova za gospodarstvo i politike prema Europskoj uniji. Četiri dana uoči izbora, oko 59 posto gledatelja drži da je Macron bio uvjerljiviji u raspravi, prema rezultatima brze ankete za BFM TV. To sugerira da gotovo trosatna debata neće promijeniti tijek izbora, u skladu sa svim prijašnjim anketama u kojima je Macron vodio. Anketa je pokazala povećanje Macronove prednosti u odnosu na Le Pen na čak 56 posto sa 44 posto od prvog kruga 10. travnja, a analitičari kažu da rasprava vjerojatno neće promijeniti namjere glasača u korist Le Pen.

- Da, Emmanuel Macron je pobijedio, ali njegova protivnica je izbjegla ponavljanje prošle katastrofe - ustvrdio je Gerard Araud, bivši francuski veleposlanik, na Twitteru.

French President and La Republique en Marche (LREM) party candidate for re-election Emmanuel Macron addresses sympathizers after the first results of the first round of France's presidential election at the Paris Expo Porte de Versailles Hall 6 in Paris, on April 10, 2022. French President Emmanuel Macron leads far-right leader Marine Le Pen in the first round of France's elections on April 10, 2022 by a larger than expected margin, with the rivals now set to battle for the presidency in a run-off later this month, projections showed. Photo by Eliot Blondet/ABACAPRESS.COM Photo: Blondet Eliot/ABACA/ABACA
Foto: Blondet Eliot/ABACA/ABACA

- Ova je debata ne diskvalificira kao ona iz 2017., ali joj niti ne pomaže smanjiti jaz - napisao je.

U ofenzivi tijekom većeg dijela debate, Macronova najprodornija linija napada bio je zajam ugovoren preko ruske banke za kampanju Le Pen 2017.

"Ovisite o Putinu"

- Govorite o svom bankaru kada govorite o Rusiji, to je problem - rekao je Macron svojoj suparnici.

- Ovisite o ruskoj moći, ovisite o Putinu - dodao je.

Što se tiče troškova života, koji su ocijenjeni kao najvažnije pitanje za Francuze na ovim izborima, činilo se da je Macron također gurnuo Le Pen u defenzivu, pitajući je zašto je glasala protiv njegovih planova za ograničenje cijena struje ako je htjela pomoći radnicima. Ipak, za vrijeme debate Macron nije uspio razbiti sliku arogantnosti koja se ukorijenila tijekom njegova predsjedništva. Svoju suparnicu je više puta prekidao riječima poput "Gospođa Le Pen je mnogo discipliniranija nego prije pet godina" i "Prestanite sve miješati".

- Gospodine Macron, prestanite mi držati prodike - uzvratila je Le Pen. Nasuprot tome, usvojila je mnogo ljubazniji i blaži ton nego 2017., čak je otišla tako daleko da je pozdravila Macronove diplomatske napore da spriječi rat u Ukrajini.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL

Kratka anketa Elabea o osobnim karakteristikama oboje kandidata pokazala je da 50 posto Francuza drži da je Macron tijekom debate bio arogantan, a samo 16 posto to isto misli za Le Pen. Le Pen je također bila neznatno usklađenija s običnim građanima, pa je 37 posto gledatelja reklo da bolje razumije zabrinutosti običnih građana, dok samo 34 posto to misli za Macrona.

Ona je izgovorila upečatljivu rečenicu, koja bi mogla odjeknuti kod ljevičarskih i mlađih glasača koji misle da Macron nije učinio dovoljno u borbi protiv klimatskih promjena, unatoč geslu s početka mandata "Učinimo naš planet opet velikim".

- Nisam klimatski skeptik, ali vi ste pomalo klimatski licemjer - našalila se Le Pen.

No Macronovo vladanje detaljima politike učinilo je da izgleda više "predsjednički", pokazala je ista anketa Elabe, dok ona nije uspjela uvjeriti većinu gledatelja da je sposobna vladati.

- Svatko od njih ima veliku slabost - rekao je Bernard Sananes iz Elabea.

- Emmanuela Macrona svaki drugi gledatelj smatra arogantnim. A Marine Le Pen je za polovicu njih i dalje zastrašujuća - ustvrdio je.

Kako smo ranije izvijestili, Macron je rekao da bi dolazak Marine Le Pen na čelo zemlje značilo izlazak Francuske iz Europske unije.

- Vaše ideje znače napuštanje Europske unije - rekao je. IIustrirao je članstvo u Uniji s vlasnikom stana u višestambenoj zgradi.

- Možete odlučiti urediti fasadu o vašem trošku, ali ne možete nametati što treba učiniti samo zato što se zovete Le Pen.

Podsjećamo, većina kandidata na francuskim predsjedničkim izborima podržala je za drugi krug aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona koji je po prvim procjenama prvog kruga dobio između 28,6 i 29,7 posto glasova, ispred kandidatkinje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marine Le Pen koja je dobila između 23,5 i 24,7 posto glasova.

Komentara 8

DU
Deleted user
10:55 21.04.2022.

Samo naivčina ili plaćenik mogu smatrati da je europska nesuradnja s Rusijom produktivna za stabilnu Europu.

PA
pax5
10:31 21.04.2022.

Samo se sjetite anketa za Orbana! Puste želje levičara...

DU
Deleted user
18:43 21.04.2022.

Jedina šansa da se ova katastrofa ne nastavi je pobjeda Le Pen. Samo tako će se zaustaviti ove globalističke tendencije i sluganstvo Americi te vjrerojatno se upravljanje EU sa Zelenskog vratiti instzitucijama EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije