trakošćan

"Magični Krakov“ kao poveznica kulture Poljske i Hrvatske

trakošćan (1)
presnimila Lj. Risek
21.10.2011.
u 09:20

Šteta je što se otvaranju izložbe odazvalo vrlo malo posjetitelja; ostali su zakinuti za doživljaj povezanosti sa starom europskom kulturom, za koju tako rado ističemo da joj i sami pripadamo

Šezdeset i tri fotografije poljskog biser-grada Krakova, svjetski poznate turističke destinacije, koja je ujedno sjajan reprezentant tradicije i graditeljskog bogatstva poljske nacije, prikazane su zadivljenoj i, nažalost, malobrojnoj publici, na otvaranju izložbe "Magični Krakov“ u galeriji Muzejske ustanove "Dvor Trakošćan". Prava je šteta što se izložbi nije odazvalo više posjetitelja, jer sigurno je da su ostali zakinuti ne samo za doista poseban prikaz kulturnih i turističkih znamenitosti toga grada nego i doživljaj povezanosti Hrvatske sa starom europskom kulturom, za koju tako rado ističemo da joj i sami pripadamo.

Naime, izložbu je, kao popratni program 41. varaždinskih baroknih večeri, organiziralo poljsko Ministarstvo kulture u suradnji s Veleposlanstvom Poljske u Hrvatskoj i Fondacijom za kulturnu promidžbu Krakova, jer upravo je Poljska bila zemlja-partner ovogodišnjih Baroknih večeri. S obzirom na to da će još ove godine Hrvatska potpisati pristupni ugovor Europskoj uniji, izložba je zamišljena i kao simbolična poveznica kojom se i Hrvatska pridružuje europskoj kulturnoj obitelji.

Uz domaćina Adama Pintarića, ravnatelja Dvora Trakošćan, na svečanosti otvaranja govorio je i predstavnik Veleposlanstva Poljske u Hrvatskoj Michal Rušinski. U ime Ministarstva kulture RH, izložbu je otvorio Željko Trstenjak, pročelnik Konzervatorskog odjela u Varaždinu. Prigodan program izveo je ivanečki mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter.

Izložba, organizirana u suradnji s Fotoklubom Sloboda, sastavljena je od dva dijela: u prvom donosi fotografije kulturnih, turističkih i drugih posebnosti Krakova, dok su u drugom dijelu izložene autorske fotografije, pristigle na redoviti natječaj pod nazivom Portret grada. Izložba se može razgledati do 28. listopada.

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije