O UNUTARSTRANAČKIM IZBORIMA

Mamić: SDP-u se dogodila kriza vodstva, a ne kriza SDP-a

Zagreb: Stožer koji će pratiti parlamentarne izbore
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
08.09.2024.
u 17:04

Politička analitičarka Ankica Mamić odgovara na tri pitanja za Večernji list

1. Jesu li unutarstranački izbori u SDP-u prijelomni za tu stranku ili se, ma kako oni završili, nakon toga neće dogoditi ništa važno?

Nisu to prijelomni izbori, u smislu da bi odlučivali o sudbini SDP-a jer je stranka u vrijeme Peđe Grbina bila u velikoj krizi, prepolovila se te izgubila više saborskih zastupnika nego što ih je ostalo u SDP-ovu klubu. To je dovelo do početka pada rejtinga stranke. Intervencijom predsjednika Zorana Milanovića u parlamentarne izbore SDP je vratio rejting i zadržao ga samom najavom izbora novog vodstva stranke jer su ljudi zaključili da se, zapravo, dogodila kriza vodstva, a ne kriza SDP-a. Zato je dobro da sad na tim unutarstranačkim izborima ima više kandidata i budući novi šef SDP-a imat će dosta dobre polazne pozicije za vraćanje stranke tamo gdje joj je i mjesto jer riječ je o stožernoj stranci lijevo od centra.

2. Jedan od veterana Ranko Ostojić povukao je svoju kandidaturu i sad su u utrci za tu poziciju ostali – još jedan veteran Mirando Mrsić, zatim istaknuti SDP-ovac srednje generacije Siniša Hajdaš Dončić, dok su ostali protukandidati mlađe snage. Zna li se pobjednik već unaprijed ili doza neizvjesnosti ipak postoji?

POVEZANI ČLANCI:

Mislim da se zna da će pobjednik biti Siniša Hajdaš Dončić. Možda to neće biti u prvom izbornom krugu, nego u onom drugom. Dobro je da mlade snage SDP-a koriste unutarstranačke izbore da se predstave medijima i općoj javnosti. Svi su oni svjesni da je to platforma za njihovo pozicioniranje u javnosti jer nisu u Saboru pa ne mogu dobiti na vidljivosti, osim na unutarstranačkim izborima. Ono što je za SDP ključno pitanje jest – što će napraviti sa zagrebačkom organizacijom koja je jako važna, a iduće godine slijede lokalni izbori pa će to biti zanimljivo gledati.

3. Dok je HDZ na vlasti SDP-u se stalno tepa da je "najjača oporbena stranka". Stoji li ti sintagma posljednjih godina ili je ona postala tek relikt političke prošlosti?

Rekla bih da se ta sintagma vraća. U vrijeme kada je Grbin prepolovio stranku svi smo govorili da nema vođe opozicije. Sad, promjenom vodstva i stabilizacijom rejtinga te činjenicom da imaju najveći oporbeni saborski klub, SDP tu sintagmu opet može pretvoriti u stvarnost, a ne u frazu. Postane li Hajdaš Dončić šef SDP-a. još je rano govoriti može li on to pokrenuti i učiniti. Ipak, o SDP-ovu pozicioniranju na mjestu šefa oporbe i pravog lidera još je prerano suditi, to ćemo tek vidjeti. (Božena Matijević)

>> FOTOGALERIJA Teroristički napadi, atentat na Putina, ekonomska kriza... Ovo je Baba Vanga predvidjela za 2024.

Zagreb: Stožer koji će pratiti parlamentarne izbore
1/9

Komentara 9

LO
Lojzek1967
18:17 08.09.2024.

Ovo je Mesićeva apologetkinja, koja se kao i on dobro snalazi u ovoj političkoj kaljuži...id svih prima lovu....kao i on...

Avatar Aurel
Aurel
18:18 08.09.2024.

jel' to ona mamićka koja se prije desetak dana hvalila svojim utjecajem na ministre? pa zašto NJU pitate za bilo kakvo mišljenje? nije li se dovoljno kompromitirala?

CA
cavecanem
18:30 08.09.2024.

Ako stranka ne može stvoriti lidere nego ekipu koja je vise za epizodu “Ljubavi na selu” onda je stranka u krizi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije