"BRANITELJ PRAVIH VRIJEDNOSTI"

SDP-ovke predvodile prosvjed protiv molitelja u Zagrebu, pojavio se i transparent za Freda Matića

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/19
07.09.2024.
u 12:23

Prva subota u mjesecu i već poznata kulisa glavnog zagrebačkog trga, ali i brojnih drugih središnjih trgova diljem Hrvatske. Muškarci već oko osam sati stigli su i ogradili se transparentima, spustili su se na koljena i započeli molitvu krunice. S druge strane su ponovno stali prosvjednici.

Već mjesecima traje spomenuti događaj koji je privukao pažnju velikog dijela javnosti te doveo do još jedne u nizu polarizacija u društvu, a ponajviše zbog nakana u molitvi koji su jednima borba za očuvanje tradicije, obitelji i kršćanstva, a drugima jako mirišu na srednji vijek te na negiranje ženskih prava. Moli se tako, među ostalim, za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda. Zatim muževi okupljeni u projekt “Muževni budite” – bratstvo “Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina” mole i za sebe.

Da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru. Kleči se pak i u molitvi za čednost u odijevanju te obnovu katoličkih brakova i čednost u odijevanju i ponašanju. Dakako, jedna od nakana je i za prestanak pobačaja ili kako se iz krajnje konzervativnih kruga može čuti "otvorenost bračnih parova životu".

 

Krunica se na koljenima svakog mjeseca moli i za ostale nakane, a dok vitezovi žrtvuju subotu ujutro, mjesecima unazad u znak neslaganja organizirani su prosvjedi pod nazivom "Tiha misa". Umjetnički je to performans kojega su podržale neke civilne udruge i udruge za zaštitu ženskih prava. Nerijetko je dolazilo i do verbalnih incidenata pa stoga ne čudi da je skupinu molitelja ogradila interventna policija i jutros, iako na drugoj strani nisu zabilježeni veći prosvjedi. Tiha misa ove subote je u Vukovaru i Osijeku.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Podršku prosvjedima su prethodnih mjeseci pružali i političari, ponajviše iz SDP-a, među kojima je redovan bio i europarlamentarac Predrag Fred Matić koji je iznenada preminuo nakon kratke i teške bolesti u kolovozu. I ove subote SDP-ovci su se okupili na trgu s transparentima, a predvodila ih je saborska zastupnica Sandra Krpan.

POVEZANI ČLANCI:

Transparentima su poručile "čednost u razmišljanju, ne odijevanju", "pravo na siguran pobačaj spašava život", "slobodne i ravnopravne". Poruku su uputili i svom preminulom kolegi Fredu Matiću. "Fred, branitelj pravih vrijednosti" i "tamo gdje si stao mi nastavljamo"

1/21

 

Ključne riječi

Komentara 22

KU
kuramela
14:45 07.09.2024.

Ove sigurno ne spremaju ručak za obitelj, nemaju vremena jer rade na trgu, samo ne znam tko je poslodavac, to je najveći misterij.

ED
edgar2
14:45 07.09.2024.

Po transparentima se vidi da "protuprosvjednice" ne znaju razliku između "toksične" i prave muževnosti!?

RI
rimitar125
15:09 07.09.2024.

Razotkriveni ljevicari. Njihova netolerantnost prema drugacijem misljenju nije nista drugacija nego kao kod protuprosvjednika na gay pride-u. Svi mi koji pamtimo komunizam i njihovi vladavinu dobro se sjecamo progona i zatvaranja neistomisljenika a nesto stariji i ubijanja. Evo ih opet dizu glavu pod krinkom demokracije. Istinu za reci ne simpatiziram ni tzv klecavce, jer to sto rade nije vjerski nego politicki cin, no podrzavam svacije pa i njihovo pravo da javno iskazu svoje misljenje bez posljedica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije