REAKCIJE SABORA

Zastupnici odbacuju Marasovu tvrdnju o izlasku iz recesije: 'To je pokušaj manipulacije'

Ivan Šuker
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.04.2015.
u 14:07

Svaki pokazatelj je dobar, no izlazak iz recesije slijedi nakon dva pozitivna kvartala, tvrdi Ivan Šuker

Tvrdnju ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa koju je danas iznio poduzetnicima na 19. nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu u Petrčanima, dio zastupnika, a posebice bivši ministri financija, u Saboru nije dočekao s odobravanjem.

HDZ-ov bivši ministar financija Ivan Šuker tako ministra podsjeća da su za izlazak iz recesije potrebna dva uzastopna kvartala gospodarskog rasta.

- Očigledno ne poznaje metodologiju. S druge strane, kad je Hrvatska 2011. godine imala dva uzastopna kvartala gospodarskog rasta, to se tako nije tretiralo. Određeni pozitivni makroekonomski pokazatelji to ne znače, jer vidjeli ste što se dogodilo u siječnju: industrijska proizvodnja je pala za sedam posao i ako imate rast od 3,5 u drugom mjesecu još uvijek ste 3,5 u minusu u odnosu na 1. siječnja – smatra Šuker koji rast izvoza vidi kao isključivu posljedicu ulaska Hrvatske u EU, a s time i mogućnosti da mali i srednji poduzetnici lakše prodaju svoje proizvoda i usluga EU. Osim toga, i tu se danas koristi drugačija metodologija obračuna, dodaje on.

- Svaki pokazatelj je dobar, no izlazak iz recesije slijedi nakon dva pozitivna kvartala – objašnjava Šuker. I njegov stranački kolega Gordan Jandroković dodaje kako se nakon ulaska u EU koristi drugačija metodologija, pa se kao hrvatski izvozni proizvod navode i banane, iako se ne proizvode u Hrvatskoj.

- Kada gledamo novu metodologiju i sveukupnost brojki i rezultata Vlade, smatramo da su ti rezultati trebali biti puno bolji. Nismo zadovoljni i bojim se da se ovdje radi o pokušaju manipulacije i obmane hrvatskih ljudi – kaže Jandroković te podsjeća kako su nedavno neki ministri u pitanje dovodili brojke povezane s deficitom koje je predstavio Zavod za statistiku, pa Vladu proziva za nedosljednost i nekorektnost prema građanima i državnim institucijama jer nemaju problem samo s brojkama koje im idu u korist.

Bivši SDP-ov ministar financija, danas nezavisni zastupnik Slavko Linić tvrdi da niz pokazatelja dokazuje "da nismo ni blizu prekida negativnih trendova u gospodarstvu i da će nam za to trebati više vremena".

- Sa 1,5 milijuna zaposlenih 2011. polako smo se približili brojki od 1.340.000 zaposlenih, dakle, izgubili smo 160 tisuća radnih mjesta. I dok god gubimo radna mjesta i imamo sve manje zaposlenih, moramo shvatiti, recesija je još duboko, duboko ukorijenjena u gospodarstvo RH. Ponovno se diže nelikvidnost, ponovno je neplaćanje sve veće, a u isto vrijeme zbog otimanja novca jedinicama lokalne samouprave, koje je bilo suludi čin, jedinice lokalne samouprave obustavljaju daljnje ulaganje i investiranje, jer pokušavaju krpati svoje redovne obveze koje su im temeljem zakona itekako velike i to samo pokazuje da se sada obustavljaju investicije na lokalnoj razini – objašnjava Linić te podsjeća da nema investicija ni u HŽ-u, HEP-u, Ini.

- Ono nešto ulaganja što vidimo, to je u Hrvatskim vodama, ali je to premalo da bi mogli reći da napokon imamo rast potrošnje koji će utjecati na gospodarski rast, a to je investicijska potrošnja. Nešto malo veće potrošnje što imamo kod građana nije rješenje jer se time ne kupuje hrvatska roba, najvećim dijelom – dodaje Linić. Iako izvoz raste, što također pripisuje ulasku u EU, sumnja da bi se tako moglo i nastaviti.

- Budimo iskreni, pomažemo li im – ne. Mi dižemo troškovnu stranu hrvatskog gospodarstva i oni postaju sve nekonkurentniji, ali ne mogu tako lako dizati cijene na europskom tržištu, što znači da će imati gubitke. Ova Vlada i nadalje smatra da treba troškovnu stranu oporezivati, a ne shvaća da treba oporezivati i imovinu, nekretnine, i to je osnovni problem, taj liberalni pristup – što bogatiji, manje poreza, a sad porez prebacimo na plaće, radnike, gospodarstvo. Ja tvrdim neće biti većeg izvoza, to će biti problem – zaključio je Linić.

Komentara 13

HO
Hotspot
14:38 17.04.2015.

kakav crni izlazak iz recesije?!?! koga mislite prevariti friziranim podacima?! kolika je bila zaposlenost kad ste došli na vlast, a kolika je sada??? koliki je bio BDP kad ste došli na vlast, a koliki je sada???? svi pokazatelji su i dalje u drastičnom padu! prestanite lagati!

BR
brojevi
15:44 17.04.2015.

Daj bože da je prgavi i lajavi ministar Maras u pravu. Međutim po reakciji relevantnih ekonomiskih čindbenika i saborskoj raspravi može se zaključiti da Maras svojim tvrdnjama samo *pegla* rezultate svog ministrastva.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
15:14 17.04.2015.

Očigledno je Maras posijetio Grčićevog prijatelja vidovitog Milana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije