DROGA

Marihuanu u gradu kuša svaki četvrti petnaestogodišnjak

30.10.2001.
u 00:00

* Povremeno pije 12 posto učenika prvih razreda srednje škole, a čak 43 posto 15-godišnjaka poseže za cigaretama

ZAGREB - Droge mijenjaju rad mozga, a neke uzrokuju trajna organska oštećenja moždanoga tkiva. Ovisnost je kronična bolest koja se može liječiti, ali u pravilu ne i izliječiti - kazao je na jučerašnjem skupu županijskih koordinatora školskih preventivnih programa prof. dr. Zdravko Lacković s Medicinskoga fakulteta u Zagrebu. On je s kolegom prof. dr. Vladimirom Trkuljom koordinatore informirao o šteti koju droge nanose ljudskome zdravlju, a posebno su upozorili na probleme i oštećenja koja izazivaju droge u široj javnosti neprepoznate kao jako opasne.

Primjerice, među mladima, posebno srednjoškolcima, popularni ecstasy izaziva najmanje dvije vrste problema - propadanje moždanoga tkiva i trovanje.

Otrov i samo jedna tabletica

- Ponekad je dovoljna samo jedna tabletica da se čovjek otruje - ističe prof. dr Lacković, upozoravajući prosvjetne radnike i na raširenost snifanja ljepila koje također može izazvati teške posljedice. Može uzrokovati trenutačnu smrt, a dugotrajno snifanje uzrokuje organska oštećenja mozga. Uz to, kod nekih ovisnika pojavljuju se simptomi neuroloških bolesti - Parkinsonove ili Multiple skleroze.

Inače, prema posljednjem istraživanju, u Hrvatskoj je s marihuanom eksperimentiralo 14,8 posto petnaestogodišnjaka, a više od tri puta uzelo ju je 8,4 posto učenika. U urbanim sredinama taj je problem izraženiji, jer čak od 17 do 25 posto petnaestogodišnjaka povremeno uzima marihuanu. Među 15-godišnjacima gotovo 25 posto je stalnih pušača cigareta, a 43 posto povremenih.

Sklonost ovisnosti se nasljeđuje

Zabrinjavajuće je i to što gotovo 12 posto učenika prvih razreda srednjih škola povremeno pije. Ti su podaci, iako mnogi smatraju da je povremeno konzumiranje alkohola i cigareta bezazleno, problematični i zato što višegodišnja istraživanja pokazuju da djeca koja eksperimentiraju sa cigaretama i alkoholom mnogo češće posežu i za psihoaktivnim drogama. A od prvoga eksperimentiranja s drogom do intravenoznog uzimanja, u pravilu, prođe jedna i pol do dvije godine.

Prof. dr. Zdravko Lacković upozorava također da najnovija istraživanja upozoravaju na to da postoji nasljedna sklonost prema ovisnosti. Zato, prema njegovim riječima, mladi ne bi trebali "drogu probati, jer nitko ne zna kakvi su mu geni i je li u skupini onih koji će nakon prvog uzimanja postati ovisnici". Stoga zaključuje da je najučinkovitiji način borbe protiv ovisnosti - prevencija.

Mlade poticati i hvaliti

Da je tako, potvrđuje i ravnateljica Srednje medicinske škole iz Osijeka Nada Prlić, inače koordinatorica Osječko-baranjske županije, koja kaže da različitim aktivnostima treba ispuniti slobodno vrijeme mladih. Osječka djeca umjesto da su prepuštena ulici sudjeluju u programu Osijek - zdravi grad, pohađaju zdravstveno-odgojna predavanja, uče se toleranciji i suživotu. - Mlade treba poticati i hvaliti, a ne ih samo kažnjavati i govoriti im što ne treba - ističe koordinatorica Prlić. Zbog svega toga na osječkome području problem ovisnosti među školskom djecom nije tako izražen kao među djecom, primjerice Zadra, Pule, Rijeke, Zagreba i Splita. Kako bi se profesori upozorili na važnost preventive, za njih se organiziraju seminari i predavanja, a do sada ih je prošlo 2300 razrednika.

Irena Kustura

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije