Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠENA SAGA

Markić će SOA-u voditi do rujna, a onda preuzima europski obavještajni centar

Daniel Markic
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
02.07.2024.
u 22:55

Da je takav dogovor postignut između Pantovčaka i Banskih dvora, potvrdio je premijer Andrej Plenković, čime je završena višemjesečna saga oko toga treba li Markić dobiti još jedan mandat na čelu SOA-e.

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić još će do rujna voditi tu agenciju, a nakon toga će preuzeti Obavještajno analitički centar EU (EU INTCEN). Po Markićevu odlasku, SOA-u će voditi njegov sadašnji pomoćnik Hrvoje Omrčanin, koji će u međuvremenu biti imenovan zamjenikom ravnatelja Agencije.

Da je takav dogovor postignut između Pantovčaka i Banskih dvora, potvrdio je premijer Andrej Plenković, čime je završena višemjesečna saga oko toga treba li Markić dobiti još jedan mandat na čelu SOA-e. Podsjetimo, njegovo imenovanje na još jedan mandat zagovarala je Vlada, a nakon što je na prijedlog predsjednika države Zorana Milanovića na čelo Glavnog stožera Oružanih snaga početkom ožujka imenovan Tihomir Kundid, iz Banskih dvora su tvrdili kako je u paketu dogovoren i Markićev ostanak na funkciji u SOA-i. S Pantovčaka su, pak, uzvraćali kako nikakvog dogovora o tome nije bilo, a Markiću je u svibnju istekao mandat pa mu je produljen na dva mjeseca, da bi sada bilo dogovoreno još jedno dvomjesečno produljenje.

Markićeva profesionalna sudbina, međutim, više ne ovisi o dogovoru između dva brda, koji je očito teško postići, jer si je ravnatelj SOA-e našao novi posao, i ne bilo kakav. Na mjesto direktora EU INTCEN-a Markić je odabran na međunarodnom natječaju i od rujna odlazi u Bruxelles, a obavještajni izvori tumače kako je riječ o iznimno važnoj funkciji budući da je EU INTCEN jedino civilno sigurnosno-obavještajno tijelo EU. Stoga Markićevo imenovanje ima značajnu težinu u europskim sigurnosnim okvirima, a jedna od ključnih snaga njegove kandidature za to mjesto bila je i aktivna pozicija SOA-e proteklih godina u EU sigurnosnim forumima, kažu naši izvori. Napominju i kako su pratitelji rada SOA-e mogli primijetiti kako je SOA u Markićevu mandatu bila iznimno aktivna u europskim okvirima, što je, kažu, prepoznato i među službama članica EU.

Ništa manje značajnom u ovim krugovima drže i činjenicu da je Hrvoje Omrčanin, koji će uskoro postati zamjenik ravnatelja, što će biti prvi put da SOA dobiva čovjeka na toj funkciji, profesionalac koji godinama radi u sigurnosno-obavještajnom sustavu. On je, ukazuju naši izvori, trenutno pomoćnik ravnatelja SOA-e za operativni rad, što znači da je ujedno i najodgovornija osoba u SOA-i nakon ravnatelja jer vodi cijeli operativni sastav Agencije i poznaje sve njezine procese i aktivnosti. Njegovo se imenovanje zato pozdravlja kao nastavak održavanja profesionalnih standarda u rukovođenju SOA-om. S obzirom na njegovu dosadašnju funkciju pomoćnika ravnatelja za operativni rad, imenovanje na mjesto zamjenika ravnatelja nije nikakvo iznenađenje, već logičan nastavak Omrčaninove profesionalne karijere, kažu naši izvori.

VEZANI ČLANCI:

Tumače i kako se ovim imenovanjem državni vrh odlučio dobiti stabilnu točku u rukovođenju SOA-om jer se osigurava njezin normalan i neometan rad nakon Markićeva odlaska, a Omrčanin svojim poznavanjem sustava i operacija SOA-e može rukovoditi SOA-om bez poteškoća. Kao zamjenik ravnatelja, Omrčanin će biti državni dužnosnik u rangu ravnatelja, što znači da državni vrh više neće biti pod pritiskom zakonskih rokova oko imenovanja ravnatelja SOA-e, tumače u obavještajnim krugovima. A to, s obzirom na dosadašnja iskustva kad je riječ o usuglašavanju između Pantovčaka i Banskih dvora u bilo kojem pitanju u kojem su predsjednik i premijer upućeni na suradnju, definitivno nije mala stvar.

FOTO Oštećeni krovovi, razbijeni automobili: Snimke iz zraka otkrivaju razmjere katastrofe u Bošnjacima

Daniel Markic
1/21

Komentara 3

Avatar film
film
16:15 03.07.2024.

seli U.D.B.A u europu...

TO
tomozg24
13:22 04.07.2024.

Francuski državljanin, a ostat će upamćen s javnom izjavom "ministri neće prolaziti sigurnosnu provjeru"...možda zato i je sve rasprodano strancima i uništeno? A još me više zanima koliko imamo dužnosnika sa dvojnim državljanstvima u RH? Pih, možemo lagano polet učiti slovenski, mađarski i talijanski.

AK
Aka
09:27 03.07.2024.

Znači da je čovjek vrhunski stručnjak, i zakaj onda ga moramo dati drugima, kao i sve ostale koji su nam školovani i mladi i u naponu snage otišli van raditi? Pa našu zemlju jeidn pamet može izvući iz gliba, a ne Nepalci i ostale pridošlice."???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije