Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE HRVOJE OMRČANIN?

Šef SOA-e odlazi na visoku europsku dužnost, evo tko će zamijeniti Markića

Američko-hrvatski forum: Panel: Security and International Relations
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
Autori: Hina, Večernji.hr
02.07.2024.
u 18:06

Imenovanje Hrvoja Omrčanina zamjenikom ravnatelja SOA-e, kako se doznaje, znači da se državni vrh odlučio za kontinuitet rada SOA-e. Omrčanin je trenutno pomoćnik ravnatelja za operacije, što znači da je i do sada praktično bio drugi čovjek SOA-e.

Ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić od rujna preuzima Obavještajno analitički centar EU-a (EU INTCEN), a Markićev prvi pomoćnik Hrvoje Omrčanin bit će imenovan zamjenikom ravnatelja te će, nakon Markićeva odlaska, voditi agenciju do izbora novog ravnatelja. Markićev odlazak u tzv. europsku SOA-u u utorak je potvrdio premijer Andrej Plenković rekavši da je dogovoreno da mu se mandat produlji za dva mjeseca, nakon čega "ćemo se vratiti na tu temu".

Izborom Markića za šefa INTCEN-a, kako se doznaje, potvrđuje se velik utjecaj i ugled koji su on osobno, ali i SOA, imali proteklih godina u sigurnosnim tijelima EU-a i među europskih partnerima. SOA je već godinama iznimno aktivna u europskim sigurnosnim i obavještajnim krugovima, a dio tih aktivnosti je i javno objavljen.

Tako je SOA proteklih godina predsjedavala svim europskim sigurnosnim i obavještajnim platformama. U veljači 2020. Zagreb je bio sigurnosno-obavještajno središte Europe kada je 20-ak europskih službi potpisalo pismo namjere o osnivanju Europskog obavještajnog koledža. Prošle godine SOA je osnovala Centar izvrsnosti za prikupljanje podataka iz otvorenih izvora, kojem je do sada pristupilo šest država, među kojima su Španjolska, Francuska, Mađarska i Poljska. Taj izbor ne bi mogao proći i bez europskih partnera, što znači da Markić ima potporu najvećih europskih sigurnosnih sustava, jer se mjesto direktora INTCEN-a popunjava natječajem i nije riječ o nacionalnoj kvoti.

Imenovanje Hrvoja Omrčanina zamjenikom ravnatelja SOA-e, kako se doznaje, znači da se državni vrh odlučio za kontinuitet rada SOA-e. Omrčanin je trenutno pomoćnik ravnatelja za operacije, što znači da je i do sada praktično bio drugi čovjek SOA-e. Pomoćnik ravnatelja za operacije rukovodi svim operacijama SOA-e i prikupljanjem podataka. To ga, kako se doznaje, čini najpogodnijom osobom za nastavak rukovođenja SOA-om jer je upoznat sa svim aktivnostima, operacijama i projektima.

VEZANI ČLANCI:

Pozicija zamjenika ravnatelja omogućava puno upravljanje SOA-om i provedbu mjera SOA-e pa će Omrčanin nastaviti voditi SOA-u nakon što Markić ode u Bruxelles. Tako se osigurava da Markićev odlazak prođe bez zastoja u radu unutar SOA-e. Činjenica da se državni vrh bez problema usuglasio oko Omrčanina, kako ističu upućeni, potvrđuje da se radi o osobi čija je karijera obilježena profesionalnim radom uz redovno napredovanje.

Inače, Omračanin je rođen 1976. godine i po zanimanju je kriminalist i stručni specijalist sigurnosti. U državnoj upravi zaposlen je od 1998. godine te je radio u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te u sigurnosno-obavještajnom sustavu. U državnoj upravi zaposlen je od 1998. godine te je radio u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te u sigurnosno-obavještajnom sustavu. Završio je brojne nacionalne i međunarodne edukacije i obuke iz područja sigurnosno-obavještajnog rada, a predavač je na stručnim edukacijama SOA-e.

FOTO Oštećeni krovovi, razbijeni automobili: Snimke iz zraka otkrivaju razmjere katastrofe u Bošnjacima

Američko-hrvatski forum: Panel: Security and International Relations
1/21

Komentara 4

DA
darko122
18:39 02.07.2024.

Konačno je netko ukapirao u EU tko radi za EU, a tko za Istok. Pogledajte što je Kuku vlada iskadrovirala u EU institucije i kako se odnose prema onima koji su ih razočarali, kad su radili za našu EU.

ML
mladaklada
20:57 02.07.2024.

Najbitnije da je rođen 1976. godine, ali ni spomena gdje. Istočni Timor, Maršalovi otoci...? Misterija sukladna špijunskoj provenijenciji kojoj pripada. A interes javnosti - nebitan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije