U ime obitelji

Markić DIP-u prijavila ministre zbog donacija Josipoviću

U ime obitelji
Foto: U ime obitelji
09.01.2015.
u 15:46

U druga "U ime obitelji" prijavila je HNS-ove ministre koji su Ivi Josipoviću dali donacije jer žele da se istraži odakle im taj novac

Udruga "U ime obitelji" uputila je poziv građanima Republike Hrvatske da izađu na drugi krug predsjedničkih izbora u nedjelju 11. siječnja.

– U svom pozivu pojasnili smo da se ovi šesti po redu predsjednički izbori u Hrvatskoj odvijaju u prostoru sužene demokracije, da imamo u ovom trenutku 250 000 birača više nego što je punoljetnih osoba – napomenula je Željka Markić rekavši kako imamo situaciju u kojoj su istraživanja agencija išla na korist samo jednog od dvoje predsjedničkih kandidata – u ovom trenutku to je Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a.

Kaže kako jedan dio medija "navija" za Ivu Josipovića jer ne primjenjuje isti kriterij informiranja na oba kandidata podsjetivši kako postoje dva građanska referenduma koja su odgođena i jedan građanski referendum vezan uz promjenu izbornog sustava koji je zbog netočnih informacija o broju birača u ovom trenutku zaustavljen.

– U prosjeku u Hrvatskoj možete izaći na predsjedničke izbore 10 do 12 puta, ovisi o tome kakvog ste zdravlja i koliko dugo živite te pozivamo da iskoriste tu priliku koju nemate često i budete suodlučivači u tome tko će Hrvatsku predstavljati idućih pet godina – rekla je  Markić.

Članica Upravnog odbora Udruge U ime obitelji, Natalija Kanački izvijestila je kako je Udruga DIP-u uputila zahtjev da u najkraćem roku provede službenu istragu o donacijama koje je dobio predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović od HNS-ovih ministara – Andree Zlatar Violić, Anke Mrak Taritaš, Vesne Pusić i Ivana Vrdoljaka.

Natalija Kanački istaknula je kako su svi uplatili donaciju od 30.000 kuna te je kao primjer navela da s obzirom na visinu plaće ministrice Zlatar-Violić, koja je 17.000 kuna, iz njezine imovinske kartice i i kredita koje ima, ne vidi se način na koji je mogla opravdati donaciju od 30.000 kuna.

– Kako bi izbori i dalje protekli u potpunom povjerenju prema načinu financiranja donacijama i transparentnosti, uputili smo DIP-u zahtjev da provjere navedene donacije – zaključila je Kanački.

Na pitanje je li Udruga pronašla neku nepravilnost u kampanji HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar- Kitarović, dr. Markić je odgovorila kako je sada Udruga reagirala na samo jednu stvar koja se odnosi na donacije.

– Smatramo da je izuzetno problematično kada četiri ministra u Vladi daju ovako visoke iznose, najviše iznose koje može dati pojedina osoba. Dodala je kako je Udruga zatražila da se istraži i donacija jednog od donatora Ive Josipovića – Srećka Ferenčaka, gl. tajnika HNS-a koji je po drugi put nepravomoćno osuđen na 14 mjeseci zatvora i vraćanje 2 milijuna kuna koja su protuzakonito stečena.

Na pitanje o podršci kandidatima, dr. Markić rekla je kako Udruga nije dala podršku ni jednom od kandidata, već poziva birače da iziđu na izbore. Kriterij po kojem su pozvali svoje podupiratelje je da procijene kako su se kandidati dosad ponašali u svom profesionalnom životu i svoju odluku donesu na temelju njihovih dosadašnjih postupanja.

>> 'DIP mijenja pravila i otežava promatranje samo tri radna dana prije izbora'

Komentara 32

Avatar Becarina
Becarina
16:03 09.01.2015.

Udruga UiO je jedina kojoj mozemo vjerovati , sve ostalo je na strani vladajuce koalicije u odlasku .

UG
uredan.gradanin
16:17 09.01.2015.

pa naravno i treba ispitati porijeklo tog novca koji su sigurno izvucen iz nekog crnog fonda ili drzavne firme poput croatia osiguranja, hep-a itd

AJ
ajmo
16:15 09.01.2015.

A Mamić je problem za Kitarović a Jusipoviću ćitaj( Rowlf mupet show) njemu sve štima kad on dobija uostalom koliko je potrošio više novaca .Čijih? Naših.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije