OSMAŠI DETALJNO PROUČITE!

Matematika, fizika, biologija...na prijamnom ispitu za upis u srednju

Foto: pixabay
1/2
29.02.2024.
u 13:21

Iako sve škole u Hrvatskoj imaju rok da do kraja ožujka obznane provode li prijamne ispite, za sada su na listi tek tri zagrebačke škole

– Dva su se atletičara utrkivala: jedan je trčao brzinom 21 km/h, a drugi brzinom 18 km/h. Pobjednik je bio 2 minute brži. Koliko je kilometara duga staza koju su pretrčali – primjer je to samo jednog zadatka iz matematike za učenike osmih razreda koji odluče upisati srednje škole koje provode dodatne provjere znanja – takozvane prijamne ispite. Iako sve škole u Hrvatskoj imaju rok da do kraja ožujka učenicima obznane provode li prijamne ispite za novu generaciju srednjoškolaca koje upisuju, za sada je na listi šest zagrebačkih škola, koje su učenicima već dobro poznate po provođenju prijamnih ispita.

To su zagrebačke I. gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, 10. gimnazija, V. gimnazija i III. gimnazija. Može se očekivati da će do kraja ožujka lista škola koja provode prijamni ispit biti duža, vrlo vjerojatno kao prošlogodišnja kada je bilo osam škola koje su provodile dodatne provjere znanja – sve odreda zagrebačke škole prirodoslovno-matematičkog i općeg gimnazijskog smjera.

– Kao i prošle godine, Ministarstvo obrazovanja omogućit će učenicima da provjeru znanja polažu u srednjoj školi koja im je viša na listi prioriteta, a rezultati provjere vrijedit će za prijavu u druge srednje škole koje provode isti program obrazovanja te uvjetuju provjeru znanja iz istog nastavnog predmeta – poručili su iz Ministarstva obrazovanja. Prijamni ispiti koje provode škole nisu eliminacijski, štoviše dodatne provjere koje su uvele škole omogućile su učenicima koji nisu imali prosjek 5,00 da se, ako dobro riješe ispite na kojima učenici najviše mogu ostvariti deset bodova, upišu u željene škole koje su već tradicionalno pod pritiskom superodlikaša.

VIDEO: Riječki srednjoškolci utrčali u zgradu koja gori i spasili ženu: ' Zbog silnog dima nismo ništa vidjeli pa smo pali niz stepenice'

– Takva provjera omogućuje i onima koji nemaju najviši mogući broj bodova da manjak nadoknade bodovima na prijamnom ispitu i tako ostvare bolji plasman na ljestvici poretka – poručuju iz Ministarstva obrazovanja. Prilikom prijave Ministarstvu da provode dodatne provjere, škole biraju i predmete iz kojih se oni pišu, dakle to mogu biti dodatne provjere iz matematike, hrvatskog jezika, prvog stranog jezika, ali i nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja od kojih su dva propisana popisom predmeta posebno važnih za upis i jedan koji samostalno određuje škola. Tako su lani na listi predmeta koje određuju škole bile dodatne provjere iz fizike, biologije i kemije uz uglavnom zastupljenu matematiku i provjeru iz hrvatskog jezika.

Dodatne bodove za upis u srednje škole učenici ostvaruju i ako su postigli rezultate na natjecanjima u znanju, i to tako da im se vrednuju četiri boda za ostvareno 1. mjesto, tri boda za 2. mjesto, dva boda za 3. mjesto i bod za sudjelovanje, a dodatne bodove ostvaruju i učenici koji su sudjelovali na natjecanjima školskih sportskih društava. Uz sve elemente bodovanja pripadnici romske nacionalne manjine ostvaruju pravo na dva dodatna boda na ukupan broj bodova, a učitelji bez roditeljske skrbi jedan dodatni bod. 

VEZANI ČLANCI:

Komentara 1

VO
voge
13:35 29.02.2024.

Za biti konobar, spremačica, ili policopunač ne treba srednja škola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije