Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traje još sutra

Poznati zagrebački sajam pomaže u odabiru karijere: 'Želimo razbiti predrasude o muško-ženskim zanimanjima'

Zagreb: Svečano otvorenje 9. Zagrebačkog obrtničkog sajma
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/14
24.01.2024.
u 19:00

Prije nekoliko godina imali smo 300 učenika, sada smo na 500, kaže Marija Žgalin, nastavnica u Školi za modu i dizajn, čiji trogodišnji program pohađa i Karla koja se nada da će njezine kreacije uskoro osvanuti na modnoj pisti

Kada je Karla prije tri godine razmišljala koju će srednju školu upisati, ni na kraj pameti joj nije bilo da će jednoga dana sanjati o vlastitom krojačkom studiju koji će ispuniti svojim kreacijama, a ako bude sreće, neke od njih naći će se i na pozornicama modnih pista. Jer, kada je završavala osmi razred, prioritetne opcije bile su joj frizerska i veterinarska škola, ali zbog nedostatka bodova ipak je morala upisati svoj treći izbor, zagrebačku Školu za modu i dizajn, a pokazalo se i da je bila pun pogodak.

Beauty rutine i miksanje koktela

Jedna je to od 22 strukovne obrazovne ustanove čiji su se đaci i djelatnici došli predstaviti na devetom Obrtničkom sajmu koji se pod sloganom "Upoznaj struku, živi od svojih ruku" održava u paviljonima 7 i 7a na Velesajmu. Može ga se obići još danas, a prvenstveno je namijenjen osmašima koji na štandovima mogu doživjeti praktično učenje, vidjeti inovativne projekte te otkriti novosti koje će im moći pomoći da steknu relevantne vještine i budu konkurentni na tržištu rada, ali i podrobnije upoznati zanimanja te mogućnosti za stipendiranje i zapošljavanje.

Da je i sama posjetila sajam kada je dolazilo vrijeme odluke za upis u srednju školu, priznaje nam Karla, prema svojoj bi struci zasigurno imala manje predrasuda.

Zagreb: Svečano otvorenje 9. Zagrebačkog obrtničkog sajma
1/14

– Na prvu mi se nikako nije svidjelo zanimanje krojača, ali kada sam krenula sa šivanjem i dizajniranjem, postalo mi je interesantno. Osvijestila sam da sama mogu napraviti krojeve za sebe i svoje najmilije – kaže Karla te domeće kako je sada sigurna da je donijela najbolju odluku za razvoj karijere. Iako je njezin smjer trogodišnji, voljela bi završiti i četvrtu godinu srednje škole te nastaviti obrazovanje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

A njezina nastavnica Marija Žgalin govori nam da interes za njihove trogodišnje smjerove, u koje uz krojača spada i galanterist, iz godine u godinu raste jer đaci nerijetko imaju priliku izložiti svoje radove, a mogu se pohvaliti činjenicom da su njihovi učenici spojili kreativni duh i želju da se bore protiv vršnjačkog nasilja pa su tako dvije godine zaredom zavrijedili i nagradu "Luka Ritz".

– Na ljetnom smo roku već popunjeni, a nažalost moramo odbijati i zahtjeve za prebacivanje u školu. Prije svega nekoliko godina imali smo 300 učenika, sada smo na 500 – objašnjava Marija Žgalin.

24.01.2024., Zagreb - Svecano otvorenje 9. Zagrebackog obrtnickog sajma. Sajam organizira Obrtnicka komora Zagreb u suradnji s gradom Zagrebom i Zagrebackom zupanijom kao i svim gradovima u sklopu zagrebackog prstena u svrhu promicanja obrtnickih zanimanja i upisa u srednje obrtnicke skole. Photo: igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Mogućnost prijave za stipendije

Ako je suditi prema gužvi koja se od ranog jutra stvarala na štandovima, interesa za obrtnička zanimanja itekako ima, a srednjoškolci svoje vještine pokušavaju prezentirati na razne načine. Tako kozmetičarke demonstriraju beauty rutine, kuhari imaju cooking show, baristi miksaju različite koktele, a automehaničari popravljaju automobile.

A da će sve više đaka, a pogotovo djevojaka, nakon Obrtničkog sajma krenuti njezinim stopama, nada se Marija, učenica prvog razreda Elektrostrojarske obrtničke škole, koju smo s kolegicom Lanom uhvatili u detaljnoj demonstraciji sastavnica koje se nalaze ispod automobilske haube.

VEZANI ČLANCI: 

– Početkom osmog razreda počela sam intenzivnije o tome razmišljati i dugo sam vijećala o svom konačnom izboru. Imala sam nedoumice oko toga je li ovo zaista za mene i nisam mogla zamisliti kako ću se snaći u zanimanju koje se uglavnom smatra muškim, ali roditelji su me ohrabrili jer sam se odmalena interesirala za automobile i uvijek bih detaljno znala opisati komponente i specifikacije većine njih. Veliki plus je i činjenica da je moj tata završio ovu školu pa je bio siguran da sam dobro izabrala – govori buduća automehaničarka Marija.

24.01.2024., Zagreb - Svecano otvorenje 9. Zagrebackog obrtnickog sajma. Sajam organizira Obrtnicka komora Zagreb u suradnji s gradom Zagrebom i Zagrebackom zupanijom kao i svim gradovima u sklopu zagrebackog prstena u svrhu promicanja obrtnickih zanimanja i upisa u srednje obrtnicke skole. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iako je jedina djevojka u svom razredu, govori kako je to uopće ne opterećuje. Nada se da predrasude o muško-ženskim zanimanjima neće obeshrabriti osmašice koje imaju slične interese te da će na upisima slušati svoje srce. A demistificirati stereotipe o zanimanjima pekara i mesara žele i u Prehrambeno-tehnološkoj školi, govori nam nastavnica struke Barbara Kostelac.

– Riječ je o deficitarnim zanimanjima i ono što mnogo đaka ne zna jest da to podrazumijeva i mogućnost prijave za stipendije, što nam je povećalo broj učenika. A definitivna preporuka za sve osmaše koji razmatraju naše smjerove jest da ne podcjenjuju prirodne znanosti koje su sastavni dio našeg posla. Mislim da je upravo zbog toga važno da se Obrtnički sajam nastavi jer ovako na jednom mjestu mogu dobiti sve relevantne informacije i pripremiti se za buduće zanimanje, a pomaže i u popularizaciji strukovnih škola – zaključuje Barbara Kostelac. 

VIDEO: Građani se bune: Na kompostanu rasadnika Zrinjevac počeli dovoditi kuhinjski otpad

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije