Neki za, neki protiv

Maturantica: Pitanja izgledaju ovako: Je li vani mrak ili je dan

državna matura
Goran Jakus/PIXSELL
28.05.2013.
u 12:31

Pogreške u radu su normalne, smatra maturantica opće gimanzije, koja poručuje da bismo se trebali više baviti prepisivačima nego sustavom državne mature

Reakcija maturanata nakon pogreške ispitnih koordinatora zbog kojeg je ispit iz hrvatskog jezika odgođen u tri škole, sve je više. Novi "skandal" oko državne mature potaknuo je stara pitanja. Tko je za, a tko protiv? Kome je besmislena, kome nije?

Maturantica opće gimnazije poručila je da tko radi i griješi. "Napad" medija na Nacionalni odbor za vrednovanje visokog obrazovanja smatra nepoštenim te preporučuje hvatanje u koštac s prepisivačima.

Pismo maturantice prenosimo u cijelosti:

"Građanka sam i državljanka Republike Hrvatske. Maturantica sam opće gimnazije i evo, kao što vidite, znam za skandal na državnoj maturi.

Želim samo reći da onaj koji radi i griješi. Erare humanum est, kaže latinska setentia.

Matura je vrlo dobar sustav i ja je podržavam. Ne znam zašto vi novinari napadate MZOS i NCVVO i školstvo općenito. Ako vam ovdje ne valja, odite tamo gdje ćete hvaliti školstvo i ministarstvo nadležno za obrazovanje i uzdizati ih u nebesa.

Nikad niste u medijima ratovali s pojedinim maturantima i maturantima-prepisivačima (valjda znate na što mislim kad kažem PREPISIVAČI – to su oni koji (samo) prepisuju.

U mojoj školi moji suučenici uspjeli su odgodili test i to trajno, pa ga na kraju nismo ni pisali.

Njih biste pohvalili zato što su se uspjeli izvući od pisanja ispita znanja? Njih ne biste napali, a napali biste one koji nam daju znanje i koji nas pripremaju za budućnost?

Kao što ste mogli zaključiti, ja sam na strani državne mature i na strani MZOS-a i na strani NCVVO-a, a nisam i nikad ne bih bila na strani onih koji se bune i dižu prašinu oko pitanja na maturi kao što su:

"Koje je boje Juditin prsten?"

Državna matura za hrvatski jezik jest takva da se od učenika traži SAMO razumijevanje pročitanog teksta, tu nije potrebno nikakvo učenje napamet.

Rješavala sam neke ispite prošlih državnih matura i po meni nema problematičnih pitanja, štoviše SVA SU PITANJA JASNA.

Pitanja izgledaju otprilike ovako: Je li vani mrak ili je dan? Pada li kiša ili je sunčano vrijeme? Je li temperatura zraka iznad ili ispod ništice? Je li svinjetina biljnog ili životinjskog podrijetla? i sl.

Hoću reći, pitanja su vrlo, vrlo jednostavna, a dvosmislena pitanja, ako ih uopće ima (a prilično sam sigurna da ih NEMA) tu su da malo uključimo mozak.

Možda sam vas ovom tu rečenicom zbunila, ali ta "dvosmislena", pitanja kako ih vi zovete i neki maturanti, to nisu, to su vrlo jasna pitanja i svaki upit vezan za njih je suvišan i nepotreban.

A što se tiče jučerašnjeg skandala, nije kriv ni NCVVO ni MZOS. U našoj školi ima učenika koji prepisuju na testu i to pred profesorom. Trebate malo o maturantima pisati i to takvim stavom kakav zauzimate kad birate stranu pa se odlučite za napad na nadležno ministarstvo, a maturante držite malom dječicom kojoj sve treba servirati. Maturanti su ljudi od 18 ili 19 godina, neki se maturanti ne ponašaju adekvatno, neki su bahati (pišite malo o bahatosti maturanata i njihovu pijančevanju, to je veliki društveni problem)."

>>Pismo učenika: Državna matura iliti maturi je cilj matura!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije