Uz dlaku

Mediteransko boćanje

03.10.2005.
u 18:51

Kad reprezentativci jedne zemlje, još tranzicijske balkanske, osvoje tri medalje na svjetskom prvenstvu, to je ekskluzivna sportska vijest koja zaslužuje udarno mjesto u svim medijima. Na netom završenom Svjetskom boćarskom prvenstvu u Torinu (26. rujna - 1. listopada) bosanskohercegovački boćari Markica Dodig, Stojan Zelić i Damir Brzica osvojili su tri medalje: zlatnu srebrenu i brončanu. Pratio sam od zore do mraka čitavu nedjelju sve bh. medije, od novinskih agencija i dnevnih listova do radija i televizije.

Čak sam zavirio na internet i u elektronska izdanja sutrašnjih dnevnih novina. Rezultat je stravično mršav. Državna i federalna televizija (kojima uredno plaćam pretplatu kao legalist, ali gotovo ih nikada ne gledam) u središnjim informativnim emisijama ni slova o tome. Tek u posebnoj sportskoj emisiji na FTV-u, na kraju balade, stidljivo je emitirana agencijska vijest o uspjesima boćara. Kao da su Dodig, Brzica i Zelić uhvaćeni u krađi kupusa, a ne okitili se svjetskim odličjima. Tek dvije sitne vijesti o boćarima pojavile su se na internetskim portalima u nedjelju.

I to na onima koji se uređuju u Mostaru. Što bi čovjek mogao zaključiti iz sportske medijske blamaže "Made in BiH"? Pa da urednicima svekolikih medija, posebice onih koji se ljuljaju na foteljama u državnom i federalnom Sarajevu, ništa ne znače boćari, još manje svjetska prvenstva, a ponajmanje medalje za državu u koju se oni kunu dok pune usta i lisnice. Ne bih htio vjerovati da prozvođači vijesti i kreatori medijske scene u BiH ne znaju što je to boćanje, ne bih htio vjerovati da su osakatili vijest kada su prepoznali Hercegovce u osvajačima medalja, još k tome zovu se Markica, Stojan i Damir. Državo i federacijo od daytonskih dasaka, boćanje je fini sport: malo se valja, malo izbija, traži strpljenje, hitro oko i vještu ruku!

Boćanje je dio mediteranske civilizacije. Hercegovina je Mediteranom pojena, Hercegovina je sol države (hm, tko je rasol?). Zato, gospodo državni i federalni urednici, novinari i medijski promotori, na sva zvona oglasite ovakav svjetski uspjeh, pod firmom, himnom i zastavom BiH! Zar želite da Mediteranci ispod Ivana počnu govoriti o brđanima iznad Ivana?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije