Stoljetna delicija na međimurskom stolu, slogan je pod kojim se Udruga
malih sirara Međimurske županije Turuš pokušava probiti na što više
stolova u Hrvatskoj sa svojim najcjenjenijim proizvodom - sirom turušem.
Dva tjedna na vjetru
Prvo veće javno predstavljanje organizirano je na stručnom simpoziju
Svijet hrane 2009., koji se još danas održava u Toplicama Sveti Martin.
- Sir turuš u postupku je zaštite i tipizacije robne marke. Taj
postupak traje dvije godine i sada smo blizu polovice puta, na kojem
surađujemo s Agronomskim fakultetom.
Provodi se na obiteljskim gospodarstvima 14 naših članova, koji prolaze
edukaciju. Međimurski sir turuš proizvodit će se točno po propisanom
receptu. Moći će ga proizvoditi i drugi, no ne pod tim imenom -
objašnjava tajnica udruge Valerija Čizmak, iz Hrvatskog zavoda za
poljoprivrednu savjetodavnu službu, koja usklađuje poslove u
ostvarivanju projekta. Postupak izrade turuša nije nimalo lak, kažu
Vesna Strahija i Štefanija Borović.
- Potrebna su dva tjedna da se sir posuši na vjetru. Zato i radimo
uglavnom po narudžbi za ciljano tržište - kaže Š. Borović. Pokaže li se
da na tržištu ima mjesta za taj izvorni proizvod, u kratkom roku mogu
se otvoriti mini sirane. Na šestom hrvatskom stručnom simpoziju
gastronomije, turizma i prehrane Svijet hrane 2009., koji organizira
novinsko-nakladnička tvrtka Robinson iz Zagreba, pod pokroviteljstvom
dvaju ministarstava i Međimurske županije, tristotinjak je sudionika,
među kojima su i brojne međimurske tvrtke i udruge.
- Svake godine selimo se iz županije u županiju, a ove godine nakon dugo vremena odabrali smo kontinentalni dio Hrvatske.
Zaslužan Mesarić
Najzaslužniji je za ovu ideju bio mr. Vladimir Mesarić, predsjednik
uprave Vajde, koji nas je pozvao smatrajući da Međimurje ima velik
turistički i prehrambeni potencijal. I zaista je imao pravo - istaknuo
je Stjepan Odobašić, predsjednik organizacijskog povjerenstva simpozija.
SVIJET HRANE Spoj gastronomije, turizma i prehrane