U organizaciji Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista te Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 21. do 24. listopada u Opatiji se održava VIII. međunarodni kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
Suorganizatori su EFFoST-a (European Federation of Food Science and Technology) i IUFoST-a (International Union of Food Science and Technology) te Hrvatska akademija tehničkih znanosti. Kongres se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravlja, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta, Hrvatske gospodarske komore i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.
Tijekom četverodnevnog trajanja kongresa, međunarodni znanstvenici iz 16 zemalja upoznat će se s najnovijim dostignućima na području prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma, a namjera je i jačati poveznice između znanstvenika i gospodarstvenika te stečena znanja primijeniti u prehrambenoj industriji, koja je u Hrvatskoj značajan segment gospodarskog razvoja. Cilj je unaprijediti postojeće tehnologije, razvijati nove i autohtone proizvode, poticati ruralni razvoj, obiteljska gospodarstava. Kongres iz godine u godinu okuplja sve veći broj stručnjaka iz područja prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma, a prvi sastanak Prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Hrvatske – Simpozij o društvenoj prehrani održan je u Zagrebu davne 1977. godine.
>> Ne treba se bojati mesa i jaja, gore su krafne i hrenovke u tijestu