širi se delta varijanta

Merkel želi zajednička pravila za putovanja: 'Postigli smo napredak, ali ne do razine koju bih željela u EU'

German Chancellor Merkel meets European Commission President von der Leyen in Berlin
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
22.06.2021.
u 16:44

Od 1. srpnja osoba s europskom potvrdom da je cijepljena, da ima negativan test ili je preboljela covid, može putovati unutar EU-a bez ograničenja

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u utorak žaljenje zbog nepostojanja zajedničkih pravila u Europskoj uniji za putovanja, dok Europa strahuje od širenja delta varijante covida-19. 

"Žao mi je što do sada nismo postigli zajednički stav država članica o pravilima putovanja", izjavila je šefica njemačke vlade na konferenciji za novinare u Berlinu uz predsjednicu Europske komisije, Ursulu von der Leyen.

"Možda smo mogli izbjeći situaciju u Portugalu. Zato moramo još više raditi", dodala je.

Suprotno ublažavanju mjera u više europskih zemalja, portugalska vlada je morala zabraniti ulaske i izlaske tijekom vikenda u područje Lisabona. Prošlog tjedna je Portugal imao najvišu dnevnu razinu novooboljelih od veljače. 

"Posljednjih mjeseci smo postigli napredak, ali ne do razine koju bih željela u Europskoj uniji", rekla je Merkel uoči europskog samita u četvrtak i petak. 

VIDEO 'COVID potvrde': Provjerite kako ih možete dobiti

Ursula von der Leyen je ocijenila da je "pitanje vremena" kada će varijanta delta postati dominantna u Europi

"Važno je i dalje što brže provoditi cijepljenje", dodala i objasnila da se radi o utrci s najzaraznijom varijantom. 

Dvadeset sedam zemalja EU-a nedavno su se dogovorile koordinirati mjere za pojednostavljivanje putovanja unutar EU-a tijekom ljeta uz covid potvrdu, ali predviđaju mogućnost ponovnog uvođenja mjera u slučaju pojave neke opasnije varijante. 

Od 1. srpnja osoba s europskom potvrdom da je cijepljena, da ima negativan test ili je preboljela covid, može putovati unutar EU-a bez ograničenja.

Komentara 11

NE
neboiznadzagreba2
23:42 22.06.2021.

Ove dvije B. B. su živi dokaz degeneracija jednog naroda i umiranja jedne velike nacije.

AA
aabbcc
18:07 22.06.2021.

Znal neko gdje se i kako može nabaviti taj virus pa da imam potvrdu da sam prebolio, inace me ogulise sa placanjem tih testova da nemam virus ?

DU
Deleted user
17:59 22.06.2021.

A na "delta" slijedi "epsilon" pa "zeta", pa "eta", "theta" ... i tako dalje do "omega". Pa kada iskoriste cijeli grčki alfabet, onda se ide na NATO alfabet: alfa, bravo, charly, delta(1), eco, foxtrot, ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije