Jasenovac

Mesić: Vlada može ukinuti registraciju, neka se HOS ponovno registrira bez pozdrava 'Za dom spremni'

Mesić u Jasenovcu
Foto: Hana Ivković Šimičić
1/2
22.04.2022.
u 11:19

- Toga nema u niti jednoj zemlji. Građani su ih birali da obavljaju svoje funkcije. Oni moraju funkcionirati - kaže Mesić o prekidu suradnje predsjednika i premijera.

Bivši predsjednik Stipe Mesić danas je u Jasenovcu na komemoraciji u povodu 77. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora.

- Nadam se da će proraditi svijest i savjest te da će se promijeniti kazneni zakon na kojem inzistira židovska zajednica, a prema kojem bi izricanje 'za dom spremni' te pisanje i ti simboli kažnjivi zakonom. HOS je bio stranačka vojna formacija HSP-a, a država može imati samo jednu vojsku. Tuđman se plašio da može doći do sukoba, no do njega nije došlo jer je Boljkovac održao razgovor s predstavnicima HOS-a. Rekao im je da ne mogu imati svoju vojsku, pa su neki otišli kući, a neki su prešli u hrvatsku vojsku. Nakon rata imamo formiranje raznih udruga. Tako se formirala i udruga HOS. Je li službenik vidio da dokumenti završavaju pozdravom Za dom spremni? To je bilo ilegalno. Sada Vlada može reagirati i tražiti da se ukine ta registracija te da se registriraju ponovno ako žele bez tog pozdrava. I time je problem riješen.

Zašto se premijer Plenković opire izmjeni kaznenog zakona i inicijativi o ukidanju tog rješenja?

- Jedno je da se pojednostavi i ukine ta registracija, to je najjednostavnije. A drugo da se zaustavi ovo divljanje, ustašizacija, fašizacija, da se ukine i donese zakonska norma po kojoj će to biti kažnjivo. Po Ustavu je 'Za dom spremni' ionako nezakonit. 

Kako gleda na situaciju gdje premijer i predsjednik prekidaju suradnju?

- Toga nema u niti jednoj zemlji. Građani su ih birali da obavljaju svoje funkcije. Oni moraju funkcionirati. Ne može se javiti neki nadobudni župan i reći mi ne primamo predsjednika države. Tko to njega pita? Ne može se reći ja sad ne bih htio to raditi.

Biste li pomilovali Perkovića i Mustača?

- Odgovor nije jednostavan, odluka je na predsjedniku države - kazao je Mesić.

Komentara 3

V0
Vlaskoulicanec3.0
13:55 22.04.2022.

Kad će već i taj faflavac k vragu?

BR
Brlje123
18:20 22.04.2022.

Smeće jedno tebe triba ukinut i obisit na Trgu govno psrtizansko,umri da se Hrvati razvesele i opiju dikobrazu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije