promjenljivo vrijeme

Meteoalarm izdao upozorenje za cijelu zemlju, prijeti nevrijeme: 'Moguće su urbane i bujične poplave'

Nevrijeme kraj Zadra
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/5
20.10.2023.
u 08:45

I za danas i za subotu izdan je meteoalarm. Danas je cijela Hrvatska pod upozorenjima zbog jakog i olujnog vjetra, a posebno su na udaru gospićka regija, kao i cijela obala. Lokalno su mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom na riječkom području.

U subotu nas čeka prolazno jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, pogotovo u Dalmaciji. Ponegdje kiša može biti obilnija. Zatim nam slijedi djelomice sunčano vrijeme s promjenljivom naoblakom, uglavnom u nedjelju na Jadranu, i uz njega još mjestimice uz malo kiše ili pljuskova. U ponedjeljak u unutrašnjosti sunčanije, ujutro mjestimice s maglom. Umjeren do jak jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo, u subotu na jugu još i olujno, postupno će oslabjeti, a u ponedjeljak vjetar slab. Bit će manje toplo, ali i dalje iznad prosjeka, piše DHMZ.

Iako će danas biti neuobičajeno toplo, bit će promjenljivo i vjetrovito vrijeme. Bit će čestih sunčanih razdoblja, no ponegdje i malo kiše, osobito na Jadranu i uz njega. Krajem dana i u noći sa zapada jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom, lokalno izraženijima. Na kopnu vjetar umjeren i jak jugozapadni i južni, a olujnih udara bit će osobito u gorju. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo, a navečer će na sjevernom dijelu slabjeti. Najviša dnevna temperatura većinom od 23 do 28°C.

A vikend će većinu razočarati. U subotu će biti promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Osobito će u Dalmaciji mjestimice biti obilne oborine i jačeg grmljavinskog nevremena, najvjerojatnije na jugu. Umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu i jugo, na južnom dijelu još i olujno, postupno će slabjeti. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na Jadranu između 18 i 23°C. Najviša dnevna temperatura većinom od 20 do 25°C, u gorju i niža.

VEZANI ČLANCI:

I za danas i za subotu izdan je meteoalarm. Danas je cijela Hrvatska pod upozorenjima zbog jakog i olujnog vjetra, a posebno su na udaru gospićka regija, kao i cijela obala. Lokalno su mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom na riječkom području. 

Foto: DHMZ

U subotu je također cijela Hrvatska pod upozorenjima. U kopnenim krajevima mjestimice su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom te obilna kiša. Splitska i dubrovačka regija pod narančastim su meteoalarmom, a osim vjetra, lokalno se očekuje obilna kiša. Moguće su urbane i bujične poplave, napominju iz DHMZ-a. Za krajnji jug također je izdano upozorenje zbog olujnih udara vjetra. 

Foto: DHMZ

"Osjetljivi na južinu nevolje već imaju, a nastavit će se i sljedećih dana. No barem će problemi u pomorskom prometu potrajati još uglavnom do subote, pri čemu će na većini Jadrana najizraženiji biti u petak, tijekom kojeg će biti i plavljenja nekih riva. Vjetrovito i u mnogim kopnenim krajevima, uz često jake, pa i olujne udare jugozapadnog i južnog vjetra. Pljuskova s grmljavinom – pa čak i nevera – bit će najviše potkraj petka i u subotu, kada će kiša barem nakratko padati gotovo diljem Hrvatske, i dalje češća i obilnija na Jadranu i područjima uz njega, gdje će promjenjivije biti i početkom novoga tjedna, a valja spomenuti i kako će ovoga petka u sjevernijim krajevima unutrašnjosti biti toplo kao rijetko kada u listopadu, te osobito ovako kasno u godini", kaže glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Komentara 4

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
15:30 20.10.2023.

Urbane poplave bit će samo u gradovima u kojima su betonirani vrtovi i zelene površine jer vodu neće prirodno upijati zemlja. Oni koji su stručno napravili urbane planove i izdavali građevinske dozvole trebaju konačno odgovarati za svoj posao koji ugrožava građane i imovinu.

EV
evoba
04:55 21.10.2023.

Poplave na Balkanu nisu tako strašne kao npr. poplave u Velikoj Britaniji. Velika Britanija je poznata po zilionskoj populaciji pacova koji u takvim vremenskim nepogodama, naravno, isplivaju na površinu. Pacovi, iako nisu zastrašujućeg izgleda, prenose razne smrtonosne zarazne bolesti. Jedna od najpoznatijih je kuga. Upravo kuga je istrijebila više od pola evropskog stanovništva u ranim srednjim vijekovima.

MO
montello
10:32 20.10.2023.

stize oluja juzina kisa cijeli vikend

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije