U BARBANU

Milanović, Eriku Žagriću, pobjedniku 49. Trke na prstenac uručio štit i bodež: 'Ovo je proslava jednog načina života'

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek
1/7
Autori: Hina, Večernji.hr
25.08.2024.
u 21:30

Tradicionalna Trka na prstenac održana je ove godine 49. put, a obnovljena je nakon pauze duge 280 godina. Zvuci konjskih kopita Barbanom odjekuju redovito od 1976. godine, pretposljednjeg vikenda u kolovozu.

Erik Žagrić na konju Zvjezdan, slavodobitnik je ovogodišnje 49. Trke na prstenac koja je u nedjelju održana u Barbanu, a prijelazni predsjednički štit i bodež te poklon uručio mu je pokrovitelj manifestacije, predsjednik Republike Zoran Milanović. Prijelaznu nagradu “Pticu prstenac”, rad akademskog kipara Josipa Diminića uručio mu je istarski župan Boris Miletić te je uz to dobio i novčanu nagradu od pet tisuća eura.

"Dojmovi se naravno još nisu slegli, no presretan sam, uzbuđen sam. Dobro sam se pripremio zahvaljujući i trenerima bez kojih bi ovaj uspjeh izostao. Osjećaj je izvanredan", rekao je slavodobitnik Erik Žagrić. On je na ovogodišnjem natjecanju osvojio ukupno šest i pol bodova, pri čemu je dvaput pogodio u sridu.

Tradicionalna Trka na prstenac održana je ove godine 49. put, a obnovljena je nakon pauze duge 280 godina. Zvuci konjskih kopita Barbanom odjekuju redovito od 1976. godine, pretposljednjeg vikenda u kolovozu. Viteška igra "Trka na prstenac” konjička je manifestacija u kojoj natjecatelji moraju u tri utrke savladati stazu dugu 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Onaj natjecatelj koji u tri utrke postigne najviše bodova postaje slavodobitnikom. 

VEZANI ČLANCI: 

„Ovdje ne slavimo nikakve velike pobjede, kojih je bilo, niti obilježavamo ili tugujemo nad porazima. Ovo je proslava jednog načina života i radosti u kojima se prepliće puno segmenata i detalja hrvatske prošlosti: od ovih nošnji, od povijesti ovog kraja koji je preplet starog stanovništva Istre, slavenskog stanovništva Istre, doseljenika iz područja Dalmacije, makarskog primorja. Sve to skupa činilo je i napravilo jedan narod koji je odolio svim izazovima i prijetnjama u zadnjih nekoliko stoljeća“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović u Barbanu gdje je pratio 49. „Trku na prstenac“ na kojoj je ove godine pobijedio Erik Žagrić.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović rekao je da „Trka na prstenac“ u Barbanu dolazi na kraju ljeta koje „obično u našoj političkoj kulturi započinje s nešto tenzije“. „Onda se nastavlja s proslavama velikih dana ponosa i slave, da bi se iza Velike Gospe sve počelo lagano smirivati i na kraju smiriti kao mlijeko u čaši. I onda dolazi Trka na prstenac, Barban, mirna, lijepa, dobra zemlja Istra u kojoj nikada nema onih sukoba koji nas možda i prečesto kao naciju terete i obilježavaju“, poručio je Predsjednik Republike koji je i ove godine pokrovitelj Trke na prstenac u Barbanu. 

Dodao je kako u Barbanu nema političkih tema i ne bi ih trebalo biti, a u svom je govoru još posebno istaknuo rezultate istarskog turizma. „To je pošten odnos prema ljudima, prema ponudi i onome što se za tu ponudu dobije“, rekao je predsjednik Milanović dodajući kako su upravo to razlozi koji su od Istre učinili dio Hrvatske „koji je razvijen i cijenjen i u kojem se zna što je vrijednost i što se za svoj novac dobije”. „Na toj tezi Istra je izgradila svojih zadnjih trideset godina. To su godine uspjeha i svima onima koji su u tome sudjelovali, dali svoj praktični ili duhovni obol, ovom prilikom zahvaljujem“, rekao je predsjednik Milanović.

>>> FOTO Erik Žagrić slavodobitnik 49. Trke na prstenac

1/7

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije