premijer u varšavi

Milanović: Kinezi mogući partneri, ali moraju na natječaj

milanović (1)
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/3
26.04.2012.
u 19:28

– Nitko neće ući u Hrvatsku bez javnog natječaja. Predviđeni su transparentni i jasni kriteriji po kojima ćemo raditi – poručio je Milanović nakon sastanka s kineskim premijerom Wen Jiabaom.

U Varšavi je u četvrtak održan okrugli stol premijera zemalja Srednje i Istočne Europe te Baltika prigodom posjeta kineskog premijera Wen Jiabaoa Poljskoj. Sastanak premijera pratio je i gospodarski forum na kojem je sudjelovalo 800 gospodarstvenika iz Kine i Srednje Europe. Glavna tema skupa bili su gospodarska suradnja i povećanje novih ulaganja.

Bilateralni razgovor

Na skupu u Varšavi sudjelovao je i hrvatski premijer Zoran Milanović, a za njega je najvažniji bio bilateralni sastanak s kineskim premijerom Jiabaom.

– Ovdje razgovaramo s najozbiljnijim potencijalnim partnerima i naravno da su kineske kompanije i država važan sugovornik. Razgovarali smo o važnim pitanjima, projektu luke Rijeka i željezničke pruge – izjavio je šef Hrvatske vlade nakon sastanaka s kineskim kolegom. Bio je to nastavak prošlotjednih razgovora s predstavnicima najveće kineske brodske kompanije COSCO, objasnio je Milanović. Što se tiče rada i dobivanja radnih dozvola za kineske radnike, za to su u Hrvatskoj jasna pravila, dodao je. Kineske tvrtke neće biti privilegirane iako su važan partner za Hrvatsku, objasnio je premijer.

– Nitko neće ući u Hrvatsku bez javnog natječaja. Predviđeni su transparentni i jasni kriteriji po kojima ćemo raditi – poručio je Milanović nakon sastanka s kineskim premijerom Wen Jiabaom. Najavio je i razgovore o ulaganju i s drugim partnerima. Još ništa nije gotovo, dodao je Milanović. Na marginama summita u Varšavi premijer se sastao i sa slovenskim kolegom Janezom Janšom s kojim, priznao je, održava česte kontakte.

Brojno kinesko izaslanstvo s premijerom, koje je boravilo u Poljskoj dva dana, potpisalo je nekoliko važnih ugovora o suradnji. Kineski premijer obećao je da će Kina surađivati sa zemljama Srednje Europe i povećati trgovinsku razmjenu.

Veća ulaganja

Konkretnije je najavio povećanje trgovinske razmjene do 100 mlrd. dolara do 2015. Obećao je i snažnu potporu kineskim kompanijama koje će ulagati u regiju Srednje i Istočne Europe. Domaćin Poljska upozorila je na neproporcionalnost izvoza i uvoza s Kinom. Premijer Jiabao izjavio je da je Kina sprema uvoziti veću količinu robe iz zemalja Srednje i Istočne Europe. Na kraju skupa najavljeno je da bi ovaj gospodarski summit trebao postati stalna razmjena ideja za stvaranje i jačanje gospodarske suradnje.

Ključne riječi

Komentara 11

ZO
zook
21:01 26.04.2012.

kakav natječaj za srtateške partnere, a za siću od 100 milja eura je hdz dao dio luke filipincima, svinjarija, kinezi imaju robu i dio luke njima, uvjet je da prugu izgrade , jedan trak njima jedan nama, i ulože i obnove našu tekstilnu industriju, treba im baza tekstilna u evropi i svi rade i sve odlićno, a partneri ponavljam nejdu na natječaj, strategija je strateška stvar nejde u javnost puno toga , eto.

JA
james49
21:15 26.04.2012.

sinkić je napisao/la: ------------------------------------------------------------------------------------------------------- ako malo bolje pratiš što radi, onda bi trebao vidjeti da se baš i ne konzultira s Bruxells-om

Avatar ukurtapash
ukurtapash
20:46 26.04.2012.

dvije rijeci: imperator zoran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije