GENERALI KOD PREMIJERA PLENKOVIĆA

Miljavac: Mladi koji nose oznake HOS-a neka pogledaju Tuđmanov govor o pozdravu ZDS

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.07.2021.
u 09:33

Središnja proslava ove će se godine održati na stadionu NK Dinara. Na tvrđavi je predviđen protokolarni dio

Umirovljeni generali Ante Gotovina, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Josip Lucić i Mladen Kruljac sudionici su sastanka koji se održao u Banskim dvorima na temu organizacije obljetnice Oluje i modernizacije Hrvatske vojske te nabave višenamjenskih borbenih aviona i druge opreme, ali i netom usvojenog Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, koji je u javnosti otvorio brojne polemike.

S druge strane stola, uz premijera Andreja Plenkovića, dočekalo ih je “pola” Vlade – ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić i Ivan Malenica, u nadi da će s generalima postići suglasnost o nizu aktualnih tema iz njihova resora, među kojima se, pomalo neočekivano, našla i tražena potpora za što jači odaziv pučanstva na cijepljenje kao jedino sredstvo za kroćenje pandemije koronavirusa.

Ne regrutirajte mlade u HOS

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nakon sastanka s novinarima podijelio je detalje obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

– Na prvom sastanku je bio predstavnik HZJZ-a i dao smjernice za mjere. Na tom tragu procijenili smo da je stadion u Kninu pozicija gdje je moguće organizirati obilježavanje ovog datuma, a da pritom poštujemo mjere. Zato smo donijeli odluku da središnji dio programa bude na stadionu NK Dinara u Kninu, a na tvrđavi će biti protokolarni dio. Neprestano analiziramo nove okolnosti i mjere i u skladu s time organizirat ćemo broj stolaca na stadionu, kao i program – kazao je Medved pa potom potvrdio informaciju koja je otprije nekoliko dana u eteru, kako će se u ime branitelja ove godine javnosti obratiti jedan od ratnih zapovjednika obrane Vukovara i predsjednik Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Upitan očekuju li se i ove godine srpski predstavnici, nakon što je prošle godine na obilježavanju sudjelovao potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, Medved je rekao da još trebaju dogovoriti nazočnost članova Vlade u Kninu. Novinare je nadalje zanimalo očekuje li se u protokolu netko iz postrojbi HOS-a pa je Medved rekao kako je stav Vijeća za suočavanje s prošlošću jasan te ga se pridržavaju, ali i poručio da će sve sastavnice Hrvatske vojske i policije te sve udruge iz Domovinskog rata branitelja i stradalnika biti pozvane na sudjelovanje u toj važnoj obljetnici. Pa tako i HOS-a, premda ministar nije izrijekom naglasio. Na cijeli niz pitanja vezanih za nazočnost pripadnika ove ratne postrojbe puno rječitiji bio je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac.

– Treba se pokloniti i nakloniti ljudima koji su bez ikakve ideologije krenuli u obranu Hrvatske i njena suvereniteta. Naravno, imali su svoje oznake, ali sporno je da se sada regrutiraju mladi s oznakama HOS-a koji imaju 19-20 godina. Njima bih rekao da pogledaju govor Franje Tuđmana iz 1992. godine, koji je odao priznanje, ali i rekao: “Da smo nastavili tim putem, Hrvatska bi teško bila priznata”. To je najbolji odgovor svima koji idu dalje. Neka na svojim proslavama obilježe ono što su nekad bili, ali da se s time ide i dalje i da se to veliča, mislim da nije dobro ni za koga, ni za Hrvatsku izvana, jer svi gledaju i svi su na to osjetljivi – kazao je Miljavac i dodao kako umirovljeni generali podržavaju odluku da se središnje obilježavanje održi na stadionu iz epidemioloških razloga.

27.07.2021., Zagreb - U Banskim dvorima odrzan je sastanak izmedju predsjednika Vlade Andreja Plenkovica i predstavnika Hrvatskog generalskog stola. Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tuđman ih je rasformirao

No novinari su željeli znati hoće li Marku Skeji i pripadnicima HOS-a ponovno biti dopušteno da u Kninu uzvikuju sporni poklič “Za dom spremni”, ali ministar Medved bio je škrt na riječima.

– Svake godine dobijete odgovor na to pitanje – tek je kratko kazao pa potom pokušao prekinuti konferenciju. Ponovno je puno rječitiji bio umirovljeni general Pavao Miljavac, čija je pozicija uvelike komotnija za škakljivu tematiku poput ove.

– To jest osjetljivo pitanje, ali ići skroz grubo na to, znate kakve bi reakcije izazvalo. Trebao bi biti jedan dobar razgovor, treba pokušati uvjeriti te ljude, dati im mjesto u ovakvim proslavama, ali to veličati nije dobro. Pred Božić 1991. godine predsjednik Tuđman donio je odluku da se HOS rasformira, da se pripadnici premjeste u HV i da se oni koji to ne prihvaćaju moraju demobilizirati. Tada je HOS službeno prestao djelovati kao postrojba, pripadnici su se priključili HV-u i to su povijesne činjenice – zaključio je Miljavac

Komentara 73

Avatar Blond Beast
Blond Beast
09:50 28.07.2021.

Miljavac ispričaj ti nama kako si bježao iz Bosanske posavine i naredio svojim vojnicima sramotno povlačenje dok su Hosovci išli u suprotnom pravcu i pokušali zaustaviti neprijateljsku najezdu...

DO
DOM255
10:09 28.07.2021.

Franjo Tuđman: "NDH je bila izraz volje i težnje hrvatskog naroda za svojom slobodom i neovisnošću"

AT
ATG
09:49 28.07.2021.

I sad neka me netko pokuša uvjeriti da su ova novinarska pitanja dobronamjerna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije