O 'zelenoj kanti':

Miljenko Ernoić: Znamo koliko košta, ali nećemo vam reći

čistoća
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
08.02.2014.
u 15:03

Čelni ljudi Čistoće sazvali su 'presicu' kako bi građane upoznali s novim načinom naplate otpada, a o drugim pitanjima nisu bili voljni razgovarati

Nakon što je Večernji list ovih dana ponovno aktualizirao problematiku nepostojanja kante za zeleni otpad u Varaždinu, jučer su se o tome očitovali i djelatnici Čistoće. Kažu, rade sve kako bi osigurali predselekciju otpada sukladno novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i tu je u principu informacijama - kraj.

‘Zec je još u šumi’

Kada će kanta za biorazgradivi otpad biti postavljena - ne znaju, a koliko će to sve skupa koštati - znaju, ali ne žele reći.

- Dok nam Fond za zaštitu okoliša ne odobri sufinanciranje, odnosno dok je zec još u šumi, nećemo vam reći projekciju troškova - kazao je jučer predsjednik Nadzornog odbora Čistoće, Miljenko Ernoić, novinarki Večernjeg lista, kada ga je upitala o troškovima za uvođenje “zelene kante”.

- Uostalom to nije tema ove tiskovne konferencije - zaključio je Ernoić.

Kako je Večernji list doznao, troškova će biti i oni neće biti mali. Od visokopozicionirane osobe u Varkomu doznali smo kako je deset milijuna kuna potrebno uložiti samo u novi vozni park, bez drugih troškova. No, u Čistoći očito smatraju kako informaciju ne trebaju unaprijed podijeliti s građanima, jer oni ionako to samo trebaju - platiti.

Koliko smo jučer imali prilike čuti od direktora Čistoće, Davora Skroze, postupak za sufinanciranje voznog parka i posuda prema Fondu za zaštitu okoliša je pokrenut i čeka se njihov odgovor. Novac iz europskih fondova nitko nije spominjao.

Samo za usporedbu, naši susjedi u Čakovcu već godinama uspješno predselektiraju otpad, a nedavno su uz kante za zeleni otpad, papir, metal, plastiku i staklo postavili i kante za tekstil. To je projekt koji komunalac Čakom provodi u okviru EU projekta Poreteks, a za kojeg je osigurano preko 400.000 eura.

Varaždinci kantu za tekstil mogu samo sanjati, a dok oni sanjaju u sandučić će im uskoro početi stizati raznorazni računi.

Uskoro stižu računi

- Građani su do sada dobivali jedan račun, a sada su suočeni sa čak tri. Račune je poslao Univerzal, a uskoro će dobiti račun i od Čistoće i Varkoma. To je sve u skladu s novim Zakonom, u kojem se sustav vodoopskrbe mora razdvojiti od sustava čistoće i zato želimo građane upoznati s novim načinom naplate - kazao je jučer Davor Skroza, dodavši kako će se otpad naplaćivati prema volumenu kanti.

Komentara 1

Avatar žič
žič
15:54 28.02.2014.

habuš & company su varaždincima skuhali lepu juhu sa smećem,ernoić nam neče reći kaj buju koštali kamioni,kak da on to kupuje sa svojim novcima,onaj čehok da se nije,,uneredil,,sa kriminalom je bil dobar gradonačelnik,pogotovo u prvom mandatu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije