zračna luka 'Franjo Tuđman'

Dva helikoptera Black Hawk stigla u Zagreb, Banožić: 'Želja nam je nabaviti još osam'

U Hrvatsku stigla još dva američka helikoptera UH-60M Black Hawk
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.12.2022.
u 12:33

Od ukupno četiri helikoptera, dva su iz donacije Vlade SAD-a, dok je preostala dva nabavilo je Ministarstva obrane

Dva helikoptera UH-60M Black Hawk stigla su u Međunarodnu zračnu luku Zagreb "Franjo Tuđman". Projekt opremanja Oružanih snaga RH s dva helikoptera počeo je u prosincu 2018. u suradnji s Vladom SAD-a, a današnjem prihvatu helikoptera nazočio je ministar obrane Mario Banožić. Od ukupno četiri helikoptera, dva su iz donacije Vlade SAD-a, dok je preostala dva nabavilo je Ministarstva obrane.

- Black Hawk jedan je od najboljih u svijetu. Idealna brojka je 12, vjerujem da ćemo doći do nje - istaknuo je Banožić na konferenciji za medije. Prema tome, naime, Banožić ističe kako je "želja nabaviti ih još osam".

U Hrvatsku stigla još dva američka helikoptera UH-60M Black Hawk
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Na pitanje kada će hangari biti spremni, Banožić je rekao da je u početku bilo problema s potpisivanjem ugovora te da je cijena dosta eskalirala, prenosi HRT.

- Ono što se dogodilo kod radioničkog hangara jest da je izvođač tražio avansno plaćanje. Na to nismo mogli pristati pa je produžen rok, potpisan je ugovor i počinje se raditi u 2023. godini. Bit će sigurno gotov za devet do deset mjeseci, a očekujemo da bi parkirni mogao biti vrlo skoro gotov - rekao je te dodao da, dok se hangar ne izgradi, imaju privremene pozicije za helikoptere.

Na pitanje hoće li stari helikopteri biti donirani Ukrajini, Banožić je rekao da su se sve dosadašnje podrške Vlade nosile oznaku klasificiranosti te da ne može o tome govoriti. Predsjednik Republike rekao je da ne da besplatno helikoptere.

U Hrvatsku stigla još dva američka helikoptera UH-60M Black Hawk
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

- Žao mi je da predsjednik ovakve stavove nije imao kad je bio premijer i kad je mogao učiniti više za Hrvatsku vojsku, međutim to nije činio. Izgleda da je sad doživio neko prosvjetljenje pa zna kako bi se trebalo upravljati bolje nego to čini načelnik Glavnog stožera i ostali generali - kaže ministar. 

- Pomoć naših saveznika bila je uvijek nešto na što možemo računati. Siguran sam u naše savezništvo s Amerikom i daljnji razvoj Black Hawka u Hrvatskoj - dodao je.

Vezano uz dron koji je prije devet mjeseci pao na Zagreb, ministar Banožić istaknuo kako se razmjenjuju podaci nekoliko država koje provode istrage. 

- Istraga se provodi kroz nekoliko zemalja koje imaju određena saznanja, radi se na prikupljanju. Blizu smo toga da nađemo područje s kojeg je poletio, a time i njegovu namjeru. Radimo na razmjeni podataka. Nekoliko zemalja članica radi na tome - navodi te ističe važnost zadržavanja informacija u obavještajnim zajednicama.

VIDEO Banožić o dronu koji je pao na Jarun: Imamo podatke, ali su tajni

Komentara 49

Avatar horuk
horuk
13:19 03.12.2022.

Sada će voždokomšiji usne nabubriti još više zbog besa.

Avatar Barba
Barba
13:26 03.12.2022.

Sad možemo one ruske heliće poslati u Ukrajinu.

MI
Mislav28
13:33 03.12.2022.

Šaljite i mjenjate stare m84 tenkove za Ukrajinu i tražite od amera tenkove Abrams u zamjenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije