'PO SVIM EU i RH STANDARDIMA'

Ministar demantirao navode o vanstandardnim tipskim kućama: Svi će dobiti sigurnu i stabilnu kuću

Sisak: Uručenje ugovora o gradnji obiteljskih montažnih kuća
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/4
14.12.2021.
u 15:00

Kuće se grade u Austriji te je za njihovu izradu i postavljanje potrebno sedam dana, no pripremni i kasniji radovi traju ipak nešto duže

Ja još nisam svjestan toga, nemam riječi. Oni su nas našli, a znam samo da sami ne bi to mogli nikada napraviti. Kuća nam je jako stradala, rušit će se, a na istom mjestu ćemo sada dobiti novu. Ostajemo svoj na svome, nastavljamo život... – rekao nam je Stjepan Kusturan iz Hrastelnice, pokraj Siska, čija je šesteročlana obitelj danas u prostoru Sisačke biskupije potpisala ugovor o gradnji obiteljske kuće, zajedno s još četiri višečlane obitelji s petrinjskog i sisačkog područja, čiji su domovi stradali u potresu.

Njima će kuće biti obnovljene kroz projekt „Krov za Hrvatsku“, koji je pokrenula Željezanska biskupija te se provodi u suradnji s Udrugom gradišćanskih Hrvata „HRVAT S.A.M.“, Austrijskom biskupijskom konferencijom, svih devet austrijskih pokrajina, Caritasom Sisačke biskupije te Vladom RH.

„Gradit ćemo modularne kuće, ne montažne tipične, nego kompleksnije, protupotresne, čvrste i energetski učinkovite kuće, kakve se grade u austrijskim Alpama. Tlocrtno je kuća u skladu s odredbama Vlade RH, vezano uz obnovu -  85 kvadratnih metara dok u potkrovlju ima 60 kvadrata izgradive površine. Dakle, gradimo najveće kuće, za višečlane obitelji koje žele ostati živjeti u ovim krajevima, objasnio je fra Božidar Blažević, jedan od pokretača humanitarne akcije.

Kuće se grade u Austriji te je za njihovu izradu i postavljanje potrebno sedam dana, no pripremni i kasniji radovi traju ipak nešto duže, tako da se planira kako bi obitelj Kusuran u svoju kuću mogla useliti u roku od šest mjeseci. Osigurano je za sada donacijama, koje i dalje stižu, za kuće oko 10 milijuna kuna, a  cijena jedne je oko 1,5 milijun kuna.
  
Mons. Egidije Žikoviš, biskup Željezanski, čiji su preci prije 500 godina u Austriju otišli upravo s Banovine, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora.
  
„Obiteljima ćemo predati te nove kuće da oni ostanu ovdje. Ne želim da itko ikada više mora napustiti ovaj kraj kao mi prije 500 godina. Nadam se da ćemo ovime unijeti im malo topline i svjetlosti u mraku teškog svakodnevnog života, i da će im to biti iskorak u novu nadu i povjerenje u bolju budućnost“ – rekao je Mons. Egidije Žikoviš  zahvalivši na suradnji Vladi RH, koja im je pomogla u osiguravanju potrebnih dozvola.

„Drago nam je da su Austrijska biskupska konferencija i drugi u ovo uključil hrvatske projektante i hrvatske branitelje koji će biti angažirani u radu. Ovaj projekt je napravljen po svim europskim i hrvatskim standardima i standardima protupotresne gradnje. Mogu reći da ćete svi dobiti sigurnu i stabilnu kuću te gotovo energetski pasivnu kuću, unatoč pokušajima zločestih nekih koji krive informacije i kritike puštaju u javnost, rekao je  Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine reagirajući tako na tvrdnje o nepridržavanje EU standarda u projektima tipskih kuća na Banovini.
  
- Sve će biti u skladu sa EU standardima, svima će biti izgrađen topli, protupotresni i siguran dom, a na proljeće će Banovina biti jedno veliko gradilište – dodao je ministar, a napise o tome kako su u uvjetima za gradnju tipskih kuća na Banovini uvedeni neki uvjeti koji nisu u skaldu s protupotresnim standardima Europske unije demantirao je i državni tajnik Gordan Hanžek, ravnatelj Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

„Sve je u skladu sa svim EU normama, tako i protupotresnim. Postoji šest tipova kuća i sve su protupotresno sigurne i projektirane po EU standardima, pravilnicima o gradnji, hrvatskom zakonodavstvu. Ovo što je objavljeno, ti 19 centimetarski zidovi – tiče se samo jednog tipa zidane gradnje. Dakle, sve je u skladu s protupotresnim normama. Sutra ide u natječaj za 30 kuća zidane konstrukcije debljine opeke 25 cm. „ – rekao je Hanžek dodavši da su svi EU propisi i standardni gradnje uključeni u projektnu dokumentaciju te najavivši kako će natječaji za gradnju novih tipskih kuća ići na tjednoj bazi.
  
„U tih šest tipova kuća svi će hrvatski proizvođači dobiti priliku da njihovi proizvodi budu zastupljeni. Nema potrebe za brigu“ – dodao je Hanžek. 

>> VIDEO Pad cijena goriva kratko je trajao: Od danas nove cijene!


 
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar argus100
argus100
15:22 14.12.2021.

I,,,, tako velite,, "vanstandardna kuća"a??

VI
vidum
15:25 14.12.2021.

Ako su vanstandardne, jesu li i vanstranačke?

OB
obican
15:18 14.12.2021.

Genijalno, on zna da se kuca sagradi za 7 dana. To zna, ali pripremni i zavrsni radovi traju "nesto dulje".Koliko je to "nesto dulje"? Lopovska osudena partija zna u dan podatke koji im odgovaraju, ali, zacudo, "ne znaju" onda kad treba znati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije