STRADALA U POTRESU 2019.

Ministar Grlić Radman otvorio u Albaniji pametnu zgradu škole koju je financirala Vlada RH

Foto: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
1/9
18.04.2023.
u 16:14

Hrvatska je nakon potresa među prvima reagirala i pružila žurnu pomoć, a upućen je i hrvatski tim za traganje i spašavanje u ruševinama. Dodatno je upućena humanitarna pomoć u robi i organizaciji prijevoza u iznosu od milijun kuna

"Pametnu" zgradu osnovne škole Iliria u albanskom mjestu Fushë-Krujëu, s laboratorijima, sportskim terenima, prostorom za medicinsku njegu i psihološku pomoć, a čiju je obnovu nakon katastrofalnih potresa financirala Vlada Republike Hrvatske, otvorili su danas hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i albanska ministrica prosvjete i sporta Evisa Kushi. Školu  pohađa 156 učenika za koje brine 14 učitelja, a obnova škole donosi izravnu korist za čak oko 4 260 stanovnika lokalne zajednice.
Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman danas se u Albaniji sastao s s ministricom za Europu i vanjske poslove Oltom Xhaçkom i s predsjednikom Bajramom Begajom. Također je, s albanskom ministricom prosvjete i sporta Evisom Kushi, sudjelovao na otvorenju škole koje je teško stradala u potresu u studenome 2019. godine.

- Ova škola nije samo zgrada; ona je simbol nade i otpornosti. Opremljena je modernim sadržajima i tehnologijom, čineći je "pametnom" investicijom za budućnost. Vjerujemo da je obrazovanje temelj za bolju budućnost i ponosni smo što smo mogli podržati zajednicu na ovaj način - kazao je na svečanosti G. Grlić Radman.

Obnova i rekonstrukcija temeljili su se na načelima Rebuildbetter i Rebuildtogether: ova "pametna“ investicija nosi najviše međunarodne standarde kvalitete i sigurnosti, jače strukture koje mogu izdržati potrese i prirodne katastrofe, moderne učionice, zatvorene i otvorene sportske terene, laboratorije, knjižnice i okruženja za razvoj kulturnih aktivnosti,  obnovljive izvore energije i energetski učinkovitu oprema s naprednim sustavima hlađenja i grijanja. Škola je potpuno pristupačna djeci s teškoćama u razvoju; posebni prostori za medicinsku njegu i psihološku podršku.

 

Na Donatorskoj konferenciji za Albaniji u veljači 2020., hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je donaciju u iznosu od 7,534 milijuna kuna za obnovu i rekonstrukciju stradalih područja. Ministarstvo vanjsih i europskih poslova, kao tijelo zaduženo za provedbu, nakon pregovora s albanskim vlastima prihvatilo je njihov prijedlog da se hrvatski doprinos usmjeri na potpunu rekonstrukciju odgojno-obrazovnog objekta na području najviše pogođenom potresom, konkretno devetogodišnje škole Iliria u gradu Fushë-Krujë.  Za provedbenog partnera odabran je UNDP, s albanskom stranom potpisan je 24. prosinca 2020. Memorandum o suglasnosti, a 29. prosinca 2020. sklopljen je i provedbeni Sporazum o financijskom doprinosu s UNDP-om za provedbu projekta Croatia Education Recovery Support. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije