Ministar Lorencin:

'Dugoročni nam je cilj da hrvatski restorani uđu u crveni Michelinov vodič'

darko lorencin
Foto: Ministarstvo turizma
1/2
27.08.2015.
u 13:36

Ministar turizma Darko Lorencin u Francuskoj je razgovarao s predstavnicima francuskih institucija i tvrtki o razvoju turizma u Hrvatskoj te o dosadašnjoj suradnji dviju zemalja i mogućim investicijama

Ministar turizma Darko Lorencin u Francuskoj je razgovarao s predstavnicima francuskih institucija i tvrtki o razvoju turizma u Hrvatskoj te o dosadašnjoj suradnji dviju zemalja i mogućim investicijama.

Ministar se u gradu Cognacu susreo s gradonačelnikom Michelom Gourinchasom, s kojim je razgovarao o razvoju eno-gastro turizma te mogućnostima razvoja cjelogodišnjeg turizam temeljenog upravo, između ostalog, i na ovom turističkom proizvodu.

– Svakako da je naš dugoročan glavni cilj da hrvatski restorani uđu u crveni Michelinov vodič, na čemu nastavljamo raditi, međutim, brz, komplementaran i razmjerno znatno jednostavniji put ka međunarodnoj afirmaciji postojećih komparativnih prednosti hrvatske gourmet scene, je prije svega iskoristiti dobavljivost izvrsnih svježih namirnica koje imamo tijekom cijele godine, proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina u svim hrvatskim regijama, te mogućnost kreiranja atraktivnih dnevnih ponuda, kao ključnog elementa gourmet proizvoda. Eno gastro turizam također je jedan od glavnih proizvoda koji su prepoznati u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine. To je proizvod čiji razvoj vidimo i na kontinentu i u priobalju te razvojem i financijskim podupiranjem vinskih cesta te kušaonica vina činimo atraktivnim proizvodom za turiste koji dolaze u Hrvatsku. U projektu Hrvatska 365 enogastronomija definirana je kao jedan od ključnih proizvoda na kojima hrvatski turizam može graditi budućnost, posebice u razdoblju pred i posezone. Programom Hrvatska 365 Gourmet predviđena su pravila i standardi rada PPS klubova za gastronomiju, pri čemu će rezultati biti vidljivi već u drugoj polovici ove godine – rekao je Lorencin.

Inače, turisti iz Francuske nalaze se na 11. mjestu po udjelu u noćenjima u ukupnom turističkom prometu u Hrvatskoj, s 860 tisuća ostvarenih noćenja u prvih sedam mjeseci ove godine, te 230 tisuća dolazaka. Udio u ukupnim turističkim noćenjima u Hrvatskoj je 2,13 posto, a broj dolazaka u ovoj godini povećan je za 3,4 posto, a broj noćenja 2 posto.

>> Lorencin: Nisam euforičan kad tvrdim da će domaći turisti potrošiti više od 1,3 milijarde eura

Komentara 4

Avatar Baroudeur
Baroudeur
14:01 27.08.2015.

Da, da i trnovit...

BA
balic
14:09 27.08.2015.

I on ga sanja,da bi usli u Michelinov vodic moraju biti vrhunski restorani vrhunski kuhari i kuhinja, a ne samo vrhunska vina..

Avatar ARENA
ARENA
15:14 27.08.2015.

Darko, ne olakšavaj posao kititeljima tuđim perjem. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije