POSLJEDICE POTRESA

Ministar Pavić o obnovi Zagreba iz EU fonda: Čekamo akontaciju štete

Marko Pavić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
19.05.2020.
u 18:22

Podsjetimo, o tome je upravo prvi pisao Večernji list, a nakon našeg teksta oglasili su se nadležni ministar ali i sam premijer Andrej Plenković.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić rekao je da će Hrvatska uskoro, nakon što bude završena procjena štete od potresa, poslati zahtjev prema EK, odnosno Fondu solidarnosti, a rok je 14. lipnja.

 "Visina sredstava koje možemo očekivati, maksimum je 6 posto od procijenjene štete, a od toga četvrtinu možemo dobiti kao predujam unutar šest tjedana po slanju prijave, a maksimalno 100 milijuna eura predujma", naveo je. 

Podsjetimo, o tome je upravo prvi pisao Večernji list, a nakon našeg teksta oglasili su se nadležni ministar ali i sam premijer Andrej Plenković.

"Osnova je procjena štete koju priznaje Europska komisija. Prema odluci Vlade prijavu koordinira Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo graditeljstva" kazao je Pavić dodavši da u mnistarstvu upravo čekaju akontaciju štete

S druge strane Plenković je kazao kako garantira dostojanstven život svim građanima Zagreba.

"Napraviti Zakon o obnovi grada Zagreba nije obnoviti neku manju štetu. Treba napraviti distinkciju... Jučer sam nabrajao koliko je bolnica nastradalo, koliko objekata... Zagreb je teško stradao i ta vrijednost štete može se popeti do 13 milijardi eura. To su enormni iznosi i ne postoji nikakvi način da financijska omotnica tog zakona ima toliko novaca. To je okvir. Prošlo je već pet dana i ja ne čujem kritike. Mi smo ovaj zakon usuglasili se s ministarstvima, gradom Zagrebom, povjesničarima umjetnostima. Ova Vlada će učiniti sve da osigura dostojanstveni život", kazao je Plenković. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije