UMIJEŠANOST HRB-A

Misterij terorističkog napada na JAT 367: Švedski novinari otkrili nove detalje o tragediji za koju nikad nije otkriven krivac

Vesna Vulović
Foto: Youtube
1/8
10.10.2024.
u 10:42

U toj je nesreći 27 osoba izgubilo život, a cijela priča postala je svjetska vijest jer je među unesrećenima jedna osoba i preživjela – stjuardesa Vesna Vulović koja je pala s visine od otprilike 10.000 metara

Nove informacije o misteriju neriješenog terorističkog napada koji se dogodio u Europi još 1972. objašnjene su u dokumentarcu u kojem je sudjelovao i švedsko-hrvatski reporter Tonči Percan, a na kojem su radili novinari TV4 Sweden. Naime, radi se o incidentu na letu JAT 367 iz Stockholma za Beograd, kada je avion iznenadno eksplodirao u zraku iznad bivše Čehoslovačke.

U toj je nesreći 27 osoba izgubilo život, a cijela priča postala je svjetska vijest jer je među unesrećenima jedna osoba i preživjela – stjuardesa Vesna Vulović koja je pala s visine od otprilike 10.000 metara. Dodatno, novinama je tada stigao i anonimni poziv u kojima je Hrvatski nacionalistički pokret Ustaša preuzeo odgovornost za napad, no policija i istražitelji nikada nisu uspjeli utvrditi tko je zapravo odgovoran. 

Cijelu istragu nakon više od 50 godina preuzeo je upravo Percan, koji u suradnji s istraživačkim novinama švedske TV 4 počinje sastavljati mozaik informacija iz arhiva, a koje su pokazale kako je skupina ljudi iz ustaški povezanih organizacija Otpor i HRB navodno održala sastanak neposredno prije eksplozije. 

Kako se navodi, u arhivi jugoslavenske službe sigurnosti novinari otkrivaju dotad tajne dosjee koji potvrđuju spregu Otpora i HRB-a. Iste ljude optužuju i za bombardiranje JAT-a 367. Prema dosjeima, akcijom je rukovodio načelnik HRB-a Josip Senić. Također pokazuju da su švedski suradnici bili odgovorni za prikupljanje sredstava tijekom putovanja u Australiju, rukovanje eksplozivom, izradu bombe i druge logističke aranžmane. Podaci su vrlo detaljni i temelje se na obavještajnim podacima velikog broja različitih agenata, dokumentiranih u zasebnim datotekama u arhivi.

POVEZANI ČLANCI:

Ubrzo nakon napada nekoliko suradnika bilo je ubijeno ili umrlo, a trojica su još i danas živa te su dala intervju za švedski TV4. Potvrdili su kako je održan sastanak između Otpora i HRB-a sa Senićem, kao i odlazak jednog njihovog člana u Australiju, dvojica muškarca poriču umiješanost, dok treći tvrdi da se ne sjeća. 

Komentara 15

V0
Vlaskoulicanec3.0
11:47 10.10.2024.

Istina je sasvim drugačija: zračni prostor CSSR bio je do 16.00 po lokalnom vremenu kompletno zatvoren zbog vojnih vježbi. Avion je poletio iz Kopenhagena u 15.15 i u zračni prostor ušao u 15.57. Iz kojeg razloga češka vojska nije avion identificirala kao civilni, nikada neće biti poznato. U svakom slučaju odmah je ispaljena raketa iz jednog MIG-a koji je bio u blizini na njega, a koja je "prošla" kroz prtljažni prostor ali nije eksplodirala. Pilot je u tom trenutku zbog dekompresije počeo ponirati kada ga je na oko 4000 metara pogodila druga raketa, vjerojatno ispaljena iz istog MIG-a, koja je eksplodirala i raznijela avion. Da avion nije raznijet bombom na 10.000 metara nego jednom eksplozijom na 4000 dokazuje i fakt da bi ostatci aviona da je raznijet na 10.000 metara bili daleko raspršeniji no kaj su bili. Uz to je metal aviona bio savijen na jednoj strani "na unutra" - da je eksplodirala bomba, na obije stane bi bio savijen "a van". Da bi se zataškala krivnja češke vojske, izmišljena je priča o zločestim Hrvatima.

JO
Joseph1
11:25 10.10.2024.

Ajd ne prtljajte. Opet vam se priviđaju Ustaše. Sramota.

RA
Raraku
11:22 10.10.2024.

Udb_aška posla. Raznijeli avion, predstavili se kao "ust_aše" a nisu tražili ništa 😏

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije