Mjanmar

Američki muzej holokausta povukao prestižnu nagradu dodijeljenu Auung San Suu Kyi

Mjanmarskoj čelnici bit će oduzeta prestižna nagrada
Foto: Reuters
08.03.2018.
u 00:15

Odluka muzeja u Washingtonu o povlačenju priznanja dobitnici Nobelove nagrade za mir iz 1991. posljednja je u nizu sličnih odluka zbog njezine šutnje pred rasprostranjenim kršenjima prava Rohindža

Američki muzej holokausta u Washingtonu povukao je svoju najvišu nagradu koju je bio dodijelio mjanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi jer nije ništa učinila kako bi osudila i zaustavila vojne napade na Rohindže, objavljeno je u srijedu.

Odluka muzeja u Washingtonu o povlačenju priznanja dobitnici Nobelove nagrade za mir iz 1991. posljednja je u nizu sličnih odluka zbog njezine šutnje pred rasprostranjenim kršenjima prava Rohindža. Suu Kyi i njezina Nacionalna liga za demokraciju odbili su surađivati s UN-ovim istražiteljima, poticali su napade iz mržnje na Rohindže i onemogućavali novinarima pristup područjima gdje su se dogodili najgori zločini, kazao je muzej u pismu Suu Kyi koje je stavljeno i na web stranicu.

"S velikim žaljenjem povlačimo tu nagradu. Nismo lako donijeli tu odluku", kaže se u pismu na kojem stoji datum 6. ožujka. Zbog ubojstava, silovanja i pljački mjanmarske vojske nad muslimanima Rohindžama, o kojima je UN sakupio dokaze, gotovo 700.000 njih pobjeglo je u susjedni Bangladeš. Mjanmar, većinski budistička zemlja, niječe optužbe i kaže da sigurnosne snage vode legitimnu kampanju protiv terorista. Već su se čuli i pozivi da se Suu Kyi oduzme Nobelova nagrada za mir - koju je dobila za desetljeća borbe za demokraciju - jer nije osudila akcije mjanmarske vojske.

Komentara 8

GU
Gustirna
11:48 08.03.2018.

Muzej holokausta nad zidovima...zasto nemamo muzej holokausta nad slavenima kojeg su pocinili u sibirskim gulazima zidovi lenjin,trocky,beria....

Avatar Ironman0105
Ironman0105
03:17 08.03.2018.

Nazalost, jos uvijek ima poslijedica Obamine politike krivljenja bijelaca, odnosno krscana za sve i uzdizanja islama. No ne zadugo, nadam se...Zasto vecernji nikad nije objavio da su rohindje, manjina u Kambodiji, (nekih 8%),odnosno danasnjem Mijanmaru muslimani, i da su primili velik broj odbjeglih "boraca ISIL-a koji su tada poceli zahtijevati serijat u drzavi, i prema svim nemuslimanima se ponasali kako su i navikli u kanatu????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije