MLADA LIJEČNICA TUŽILA BOLNICU

Uskok u Zadru: Studirala je najkraće, ali je specijalizaciju neurologije dobila od šefice kći?!

U Općoj bolnici Zadar do daljnjega su zabranjene posjete na svim odjelima
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
17.02.2022.
u 12:02

Voditeljica: Moja kći krvavo je radila za specijalizaciju, parcijala nije pad godine. Odvjetnik: Pa zašto su onda drugim kandidatima skidali bodove za parcijalu?

Na Općinskom sudu u Zadru započelo je suđenje zbog optužbe za “krađu specijalizacije”. Zadarsku bolnicu tužila je mlada zadarska liječnica Marija Krpina tražeći da se poništi odluka o izboru specijalizacije iz neurologije i tvrdi da  je donesena nezakonito. Ovo je možda i prvi slučaj da je žalba mladih liječnika na odabire kandidata za specijalizaciju završila kao sudski postupak. Toni Primorac, zastupnik optužbe, tužio je bolnicu i zbog odluke Upravnog vijeća Bolnice o odbijanju prigovora koji je podnesen u žalbenom roku te zbog diskriminacije tužiteljice po društvenoj pripadnosti.

- Bolnica kandidatkinji koja je na kraju dobila specijalizaciju nije umanjila bod na godine studiranja. To je kriterij Pravilnika o mjerilima za prijam specijalizanata koji je u postupku natječaja za specijalizacije donijelo Ministarstva zdravstva – godine studiranja vrednuju se s maksimalno 6 bodova, a za svaku godinu produžetka studija daje se minus 1 bod. S tim bodom prednosti tužiteljica bi svakako morala biti izabrana za specijalizaciju koju je, međutim, dobila liječnica kojoj taj bod nije oduzet. Povjerenstvo to nije napravilo, a napravili su to na istom natječaju za kandidate za još dvije specijalizacije kojima su oduzeti bod ili dva na godine studija. U natječajnoj je proceduri razgovor s kandidatima na kojem se može dobiti od 1.5 do najviše 7.5 bodova. Toliko je dobila izabrana kandidatkinja, dok je tužiteljica dobila 1.5 bod – istaknuto je u najavi suđenja, a na ročištu je odvjetnik mlade liječnice istaknuo kako su od pripremnog ročišta traženi spisi iz natječaja za specijalizaciju iz neurologije, ortopedije i traumatologije, ali da tuženik izbjegava dostaviti spise jer je bolnica u postupku natječaja iz ortopedije i traumatologije oduzimala bodove za svaku godinu studiranja.

– Jedino na natječaju za neurologiju bolnica nije uzela bodove od kćeri voditeljice neurologije Anamarije Mrđen, čija je kći i pobijedila na natječaju za neurologiju. Da se primjenjivao isti kriterij, izabrani kandidat bila bi Marija Krpina. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja opće bolnice, bio je član svih natječaja i stoga mu nije bilo nepoznato da se u ovom slučaju odstupa od primjene pravilnika. Više puta bio je pozvan da se bez pravnog puta poništi natječaj. Ivana Mrđen već je počela raditi na odjelu u svojstvu specijalizanta neurologije iako to ne smije bez dozvole odnosno dekretom Ministarstva zdravstva. Tužiteljica je o svemu obavijestila i Ministarstvo zdravstva te tijela za hitni nadzor i inspekciju u općoj bolnici Zadar – istaknuo je  Toni Primorac, odvjetnik liječnice koja je tužila zadarsku bolnicu. Odvjetnica zadarske bolnice istaknula je da Pravilnik o godinama studiranja govori o godini, a ne o akademskoj godini, i da je tu riječ o proizvoljnim tumačenjima tužitelja.

Odvjetnica bolnice istaknula je da tužiteljica “bombardira, uznemirava, vodi psihološki teror, psihološko uznemiravanje u bolnici".

– U tu svrhu dostavljamo e-mailove u kojima se koriste termini ”sumnja u kazneno djelo, zlouporaba položaja i ovlasti” i to ne mogu biti predmeti međusobne komunikacije stranaka. Poslano je šest takvih e-mailova – ravnatelju, odjelu za neurologiju i pravnoj službi bolnice – istaknula je zastupnica tuženika.

Svjedočila je Anamarija Mrđen, voditeljica odjela neurologije zadarske bolnice koja obavlja svoju dužnost već 15 godina i istaknula kako ona nije bila presudna ni u ranijim odabirima kandidata, a da se od izbora u kojem je odabrana njena kći kao specijalizantica izuzela.

– Informirana sam kao voditeljica o raspisivanju natječaja, ali sam se iz ovog natječaja izolirala. Znala sam da će se moja kći prijaviti, ali i o tome nikoga nisam obavijestila. Moja je kći radila u bolnici i dežurala u bolnici oko godinu i pol – rekla je doktorica Mrđen, a na upit odvjetnika tužiteljice koliko traje razgovor koji se boduje, odgovorila je da traje desetak minuta, ali i da bi bilo lijepo da upoznaju sve kandidate u povjerenstvu prije razgovora.

– Studij medicine traje šest godina, a moja kći studirala je šest godina i deset mjeseci. Moja kći upisala je dodatnu parcijalnu akademsku godinu. Jasno je da imate prava polagati dio predmeta parcijalno, dio a ne cijelu godinu – rekla je Mrđen i dodala da se kandidatima koji su upisali parcijalnu godinu ne oduzima bod.

– Je li istina da je vaša kći studirala godinu više – šest godina i deset mjeseci – u odnosu na tužiteljicu Mariju Krpinu koja je studirala pet godina i deset mjeseci – pitao je odvjetnik tužiteljice, a sudac Tomislav Bago zabranio je odgovor na pitanje nakon što je odvjetnica bolnice istaknula da se mrcvari svjedok. 

– Kako komentirate da su drugima na istom natječaju oduzeta i dva boda, i to specijalizantima koji su upisali parcijalnu godinu i to s obrazloženjem produljenog studiranja? – upitao je. Voditeljica neurologije rekla je da za to nije znala. Na upit znači li to da isti broj bodova dobiva osoba koja je studirala 5,8 i 6,8 godina, odgovorila je potvrdno, a na upit smatra li da je tužiteljica oštećena, odgovorila je negativno.

– Moja kći nije pobijedila zato što sam ja voditeljica. Ja sam svojoj kćeri otegotna okolnost. Moja kći krvavo je radila za specijalizaciju – rekla je doktorica Mrđen, a odvjetnik dobacio da to ne znači da nisu radili i drugi.

Potvrdila je da su liječnici zadarske opće bolnice pozvani zbog ovog slučaja u USKOK, ali ne i u zadarsku policiju. Na upit odvjetnice bolnice poznaje li oca tužiteljice mlade liječnice Marije Krpine, voditeljica odjela neurologije rekla je da ga poznaje.

– Otac tužiteljice moj je kolega oftalmolog koji je duži niz godina radio na ovom odjelu, a poznajem i majku tužiteljice koja je medicinska sestra u bolnici. Tužiteljicu ne poznajem, ali znam da se natjecala na natječaju za specijalizaciju iz oftalmologije – rekla je voditeljica odjela. Unatoč protivljenju optužbe sudac Bago dopustio je to pitanje. Zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Edi Karuc istaknuo je da članove povjerenstva određuje ravnatelj bolnice, osoba koju on ovlasti ili kolegij.

– Anamarija Mrđen nije me obavijestila da će se njena kći javiti na natječaj. Njenu kćer znam jer je radila na hitnom bolničkom prijamu. Bio sam u povjerenstvima i drugih natječaja. Nije mi poznato da sam liječnici smanjio jedan bod na natječaju jer je studirala šest godina i deset mjeseci – rekao je zamjenik ravnatelja.

– Ja sam član i Kriznog stožera i drugih povjerenstava pa se ne mogu svega sjetiti. Nije mi poznato da smo i drugom liječniku umanjili broj bodova zbog produljenog studiranja. Bodovi se oduzimaju za svaku godinu produljenog studiranja – rekao je liječnik Edi Karuc. Na upit koliko se bodova daje onom tko je studirao 5 godina i deset mjeseci odgovorio je: – Ne znam, nisam ja matematičar. Na upit koliko se daje osobi koja je studirala 6 godina i deset mjeseci odnosno sedam akademskih godina Karuc je rekao da se oduzima jedan bod ako je studirala godinu dana više. – Ona nije premašila kalendarsku godinu, nije produžila godinu dana. Nije mi poznato da je Ivana Mrđen upisala parcijalno godinu dana – rekao je Edi Karuc dodajući kako je izabrana kandidatkinja Mrđen kojoj je dao najviše bodova pokazala brojne kvalitete tijekom rada u odjelu hitne medicinske pomoći kad je riječ o radu s pacijentima i kolegijalnosti. – Dat ću najviše bodova onome za koga mislim da je najbolji, ali nisam ja taj koji izabire.

– Ne sjećam se razgovora s Marijom Krpinom – rekao je liječnik Karuc.

– Imate li saznanje da li je predmetni natječaj navodno bio raspisan za Ivanu Mrđen? – upitao je odvjetnik Edija Karuca. Obrana je prigovorila pitanju, a Edi Karuc je rekao kako to nije moguće jer je riječ o petogodišnjem planu specijalizacije uz odobrenje Ministarstva.

Suđenje će biti nastavljeno svjedočenjem tužiteljice.

 

Komentara 16

Avatar Apsalar
Apsalar
12:19 17.02.2022.

Heh 😏 šefica neurokirurgije se "izuzela" 🤭

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
13:09 17.02.2022.

Ovo nije samo redovita praksa u zdravstvu. Ista stvar se događa i u sudstvu, orkestrima...., ukratko u svim državnim institucijama.

PL
plenkikok
12:44 17.02.2022.

Čuj to, parcijala nije pad godine hahaha. Jedino, ako ispod stola kupiš preostale ispite sa više godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije