Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eko festival Petnja

Mladi inovatori željni rada i znanja kroz STEM tehnologiju i ekologiju promoviraju Slavoniju

Slavonski Brod: Uz jezero Petnja održan  Eko festival Petnja, sajam kreativnosti i inovacija
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/6
26.06.2024.
u 09:05

Sinergijom tehnologije, agronomije i ekologije mladima nastoje približiti STEM područje. Uče ih kako na ispravan način koristiti tehnologiju bez štetnih učinaka na okoliš

Najmodernije tehnologije, laserski rezači i 3D printeri, ali isto tako i recikliranje, stvaranje novih materijala i izazovi korištenja umjetnosti u inovacijama. Sve su to mogli vidjeti i doživjeti sudionici drugog Eko festivala na jezeru Petnja u općini Sibinj. Organizirali su ga mladi genijalci okupljeni u udrugu Inncro-IT iz Slavonskog Broda, koji u svom radu povezuju STEM, modernu IT tehnologiju, ekologiju, obnovljive izvore energije i makers kulturu.

Među deset najvažnijih

U sklopu svojih aktivnosti provode i organiziraju brojne projekte, sajmove i festivale putem kojih educiraju građane o mogućnostima održivog razvoja i svima dostupnih energetskih rješenja. Jedan od takvih je festival na Petnji, koji je ponudio brojne sadržaje, a najveću pozornost privukao je sajam kreativnosti i inovacija. Ovo događanje uvršteno je među deset najvažnijih unutar nacionalne tematske mreže STEM podrške, koju predvodi udruga FabLab Hrvatska.

– Kroz sinergiju tehnologije, agronomije i ekologije nastojimo mladima približiti STEM područje. Želimo ih naučiti kako na ispravan način boraviti u prirodi i koristiti tehnološke stvari bez štetnih učinaka za okoliš. Promoviramo i korištenje sunčeve energije, jer dio festivala napajamo sustavom solarnih panela – rekao je Roko Lukenda, predsjednik udruge Inncro-IT.

Iako njihova udruga postoji relativno kratko, tek pet godina, mladi slavonski inovatori iza sebe već imaju niz projekata provedenih u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i obrazovnim institucijama, ali i pregršt inovacija. Aktivnosti koje provode razvojnog su i edukativnog tipa, a svojim rezultatima pridonose široj zajednici. Rade projekte u sklopu kojih educiraju mlade ljude s inovacijama i STEM tehnologijom.

POVEZANI ČLANCI:

Misao vodilja im je djelovati lokalno, a širiti globalno, s naglaskom na zelenu energetsku i digitalnu tranziciju i korištenje obnovljivih izvora energije. Pritom posebno upozoravaju na probleme ovisnosti o modernim tehnologijama do kojih dolazi zato što mladi na pogrešan način koriste tehnologiju, a isto tako i na zlouporabu modernih tehnologija koja djeluje na onečišćenje okoliša i slično. Zajedničko za sve njihove radionice i projekte je da se baziraju na ekologiji i unapređenju okoliša. Plan im je vrlo ambiciozan – pomoću novih tehnologija život učiniti jednostavnijim, a svijet boljim.

– Prva i najvažnija stvar je edukacija djece u području obnovljivih izvora energije, ekologije i robotike – poručuju iz udruge.

Projekt Eko festivala na jezeru Petnja usmjeren je na borbu protiv klimatskih promjena i digitalnu tranziciju. Okupilo se dvjestotinjak učenika koji na brojnim interaktivnim radionicama rješavaju projektne zadatke.

Osim radionica, festival uključuje edukacije, predavanja i okrugle stolove. Suorganizator je već spomenuta udruga FabLab Hrvatska kao nositelj sustavne tematske podrške za popularizaciju STEM-a. Njihova je uloga podupirati sva događanja ovog tipa širom Hrvatske. U rujnu će organizirati konferenciju u Zagrebu na kojoj će, između ostalog, predstaviti primjere dobre prakse u Hrvatskoj, uključujući i eko festival na Petnji. Time žele potaknuti i druge gradove širom Hrvatske na slične projekte.

– Cilj ovakvih manifestacija je približiti široj javnosti STEM područje. Na sajmu je u praksi prikazano ono o čemu se govori na predavanjima, a sve je upotpunjeno kvizovima. Mi razvijamo ekosustave lokalnih zajednica koje se bave popularizacijom STEM-a – rekao je prof Roberto Vdović, predsjednik FabLaba.

Banane koje sviraju

Svesrdnu podršku organizatorima pružila je i domaća Osnovna škola Sibinjskih žrtava, koja je u sajamskim aktivnostima prepoznala interes svojih učenika.

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

– Ovo je još uvijek tek početak jedne predivne priče. Već je učinjen velik iskorak u odnosu na prošlu godinu, a u sljedećim godinama tko zna što možemo očekivati. Organizatori su mladi ljudi željni rada i promocije našeg kraja, što je za svaku pohvalu. To je budućnost Slavonije – rekao je Josip Šišmanović, ravnatelj škole. Pametni plastenik za kontrolirani rast biljaka, meteostanica, pametni koš za smeće, solarna ležaljka, robotska ruka za razvrstavanje smeća, brod koji skuplja otpad, gitara s konzervom graha, banane koje sviraju...

To su samo neke od zanimljivih i neobičnih ekoloških inovacija koje su osmislili djevojke i mladići okupljeni u Udrugu inovativne hrvatske informacijske tehnologije Inncro-IT. Na tome, međutim, ne misle stati. Dapače, već pripremaju nove projekte...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije