Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STEMoslavina u Kutini

Otvara se kamp mladih robotičara, najavljen dolazak Fuchsa

Zagreb: Na glavnom Trgu održan je STEM festival, događaj za ljubitelje tehnologije, prirodoslovlja i znanosti
Foto: Karlo Klasic/PIXSELL
1/4
24.06.2024.
u 08:10

Informatičari su s međunarodnih znanstvenih olimpijada donijeli više zlata nego svi ostali predmeti zajedno, a sad se spremaju na Svjetsko prvenstvo u Kazahstanu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs danas će u Kutini prisustvovati otvaranju Robotičkog kampa STEMoslavina u Kutini, koji je organiziran pod okriljem Hrvatskog robotičarskog saveza. U njegovoj pratnji bit će i Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost pri Ministarstvu. Ovo je dobra prilika da ministar Fuchs čestita još jednom našim budućim znanstvenicima na uspjesima koje su ostvarili i ove godine. Istoga se tjedna, od srijede, održava i Kamp mladih informatičara Hrvatske na Krku, koji se odvija pod okriljem Hrvatskog saveza informatičara. Kako nam je objasnio Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara, većina mentora i dosta učenika preklapa se u tim područjima, koja su u svijetu uglavnom nerazdvojiva, a kod nas su formalno razdvojena na dva saveza pa znanstvenici većinom djeluju u oba.

Ove godine u ožujku tako je održano Europsko studentsko ICPC natjecanje, EUC, novo natjecanje na kojem su sudjelovale 52 momčadi s 48 sveučilišta iz cijele Europe. Hrvatska je ovdje imala dvije momčadi, obje sa Sveučilišta u Zagrebu, a pravo nastupa izborili su sudjelovanjem na Srednjoeuropskom studentskom ICPC natjecanju. Najbolje plasirani hrvatski tim bio je u sastavu Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah i Patrick Pavić, svi studenti Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zauzeli su drugo mjesto i srebrnu medalju te se plasirali i u finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja koje će se u rujnu održati u Astani u Kazahstanu.

– Naglasio bih da su informatičari s međunarodnih znanstvenih olimpijada donijeli više zlata nego svi ostali predmeti zajedno, da imamo metodologiju koja znatno olakšava posao i nastavnicima i učenicima i da ćemo biti sretni pomoći svakome tko je želi primijeniti, a primjenjiva je na sve predmete i sama po sebi jako ubrzava napredak na STEM području općenito. I držite fige dečkima na Svjetskom prvenstvu u Kazahstanu, kao i svim ostalim hrvatskim reprezentacijama na znanstvenim olimpijadama ovog ljeta – rekao nam je Vlado Lendvaj dodajući kako dolazak ministra obrazovanja na otvaranje kampa daje važnost mladim informatičarima i robotičarima te njihovim mentorima.

VEZANI ČLANCI: 

Inače, hrvatski studenti u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara na natjecanju ICPC nastupaju od 1996. godine te postižu odlične rezultate. Posebno uspješni bili su na CERC-u 2007., 2013., 2014., 2015., 2016., 2018. i 2019. kada su hrvatski timovi izborili plasman na finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja i na prva tri od navedenih nastupa osvojili srebrnu medalju. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. 

>>> FOTO Nitko ne zna kako su nastale: Misteriozne kamene kugle velika su atrakcija u BiH

Zagreb: Na glavnom Trgu održan je STEM festival, događaj za ljubitelje tehnologije, prirodoslovlja i znanosti
1/24

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije