HOLOKAUST

Mladi moraju znati da su ustaše radili što i nacisti

28.01.2004.
u 00:00

Ognjen Kraus: Naša se sredina odlučila ozbiljno suočiti s pitanjem holokausta

Svečanost proglašenja Pravednika među narodima, ljudi koji su ugrožavajući vlastiti život u Drugom svjetskom ratu pomagali Židovima, u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, izraelskog veleposlanstva iz Beča i Židovske općine Zagreb, jučer je prvi put službeno održana u Hrvatskoj.

U školama predavanja

I dok se u zagrebačkom hotelu "Dubrovnik" Pravednicima proglašavalo šestero građana Hrvatske - Ana Jakić, Joza Jagodić, Olga Neumann, Vera Oberiter, Ludvik Valentinčić i Dane Vuković - u školama diljem Hrvatske održavalo se predavanje o holokaustu, tragediji židovskog naroda, koja se nigdje i nikad, kako je kazao i predsjednik Stjepan Mesić, ne smije ponoviti.

- Svi, a posebno mladi, moraju znati pravu istinu, zbog čega sam i izrekao ispriku u Izraelu, da u našoj povijesti ima onih čijih se djela moramo stidjeti, ali i onih na koje moramo biti ponosni. Ti hrabri ljudi, koji su svjesno ugrožavali svoje živote jer se nisu željeli miriti s nasiljem, pomogli su da Hrvatska uzdignuta čela može biti član demokratskog društva - rekao je Mesić na svečanosti. - Prošlost se ne smije zaboraviti, ni njezine tamne ni slavne strane. Ne smijemo dopustiti revizionistima da falsificiraju povijest - rekao je Mesić, napominjući da mlade generacije moraju znati kako je "ustaški režim radio isto što i njemački nacisti, možda manje organizirano, ali ne manje brutalno".

Veleposlanica Yael Rubinstein zahvalila je Pravednicima uime države Izrael, naglasivši da oni trebaju biti inspiracija kad se govori o ljudskim pravima.

Važnost učenja istine

Isprika predsjednika Mesića, rekla je veleposlanica, u izraelskoj je javnosti "toplo pozdravljena", a posjet Moshe Katsava potvrda je bliskih odnosa. Na važnost učenja "istine o povijesti" upozorio je ministar znanosti Dragan Primorac, a predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus pomoći će u uvjeravanju mladih u vrijednost različitosti. Podsjetio je da se jedno vrijeme kod nas nastojalo izjednačiti žrtvu i zločinca, ali zadovoljan je organiziranjem Dana holokausta, što potvrđuje da se "naša sredina odlučila ozbiljno suočiti s tim pitanjima".

Irena Kustura

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije