Prijedlog SDP-a

Mlakar: Umjesto Ustava mijenjajte 'lex Perković'

davorin mlakar
Patrik Macek/PIXSELL
17.09.2013.
u 09:37

Zastupnici glasovali o promjenama Ustava pa na inzistiranje novinara utvrdili da nemaju kvorum

Na sjednici Odbora za zakonodavstvo ponovno se raspravljalo o izmjenama Ustava u smislu ukidanja zastare za politička ubojstva, nakon fijaska u srpnju kada ga čak ni sve stranke vladajuće koalicije nisu podržale. Prijedlog SDP-a kratko je predstavio Peđa Grbin, navodeći kako se njime želi u Ustav ubaciti formulacija da nema zastare za "kaznena djela teškog ubojstva počinjena iz političkih pobuda".

Očekivano, HDZ-ov Davorin Mlakar prijedlog je dočekao na nož.

- Besmisleno je to stavljati u proceduru jer se time želi zavarati stručna i cijela javnost - rekao je Mlakar i dodao da problem ne treba rješavati na takav način.

Podsjetio je vladajuće na jučerašnju vijest iz Bruxellesa o prijedlogu za uvođenje sankcija Hrvatskoj te im je poručio da su mogli predložiti izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, tzv. lex Perković, po hitnom postupku. Dodao je i da u proceduri postoji i prijedlog kluba zastupnika HGS-a i Jadranke Kosor te da se o njemu moglo razgovarati.

Predsjednica odbora Ingrid Antičević Marinović naglasila je da upravo predložena izmjena jamči ispunjavanje europskog uhidbenog naloga te je nakon kraće rasprave predložila glasovanje o pokretanju postupka izmjena Ustava. Nakon što su zastupnici glasovali i predsjednica je htjela prijeći na sljedeću točku dnevnog reda, na inzistiranje novinara utvrđeno je da odbor nije imao kvorum te da se o pokretanju promjena Ustava nije ni moglo glasovati.

– Nemamo kvorum, predlažem da raspravimo sve točke po dnevnom redu a glasovat ćemo kad se za to steknu uvjeti – konstatirala je Ingrid Antičević Marinović.

>> Odluka Bruxellesa šokirala Vladu, Milanović bez komentara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije