Apsurd

Moguće je proći državnu maturu pa pasti razred na popravnom!

'27.05.2010. I. gimnazija, Varazdin - Ucenici varazdinskih srednjih skola danas su pisali ispit drzavne mature iz matematike Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
24.08.2010.
u 20:00

Pravilnikom je omogućeno da maturanti ispite iz mature polažu prije nego što završe razred, kažu u Ministarstvu.

Nekoliko naših maturanata ovog tjedna tek treba položiti popravne ispite iz hrvatskog jezika i matematike, a prije popravka ocjene polagat će testove iz tih predmeta za državnu maturu. To je besmisleno – komentirao nam je jedan nastavnik situaciju nad kojom se ovih dana zgražaju roditelji i učenici, ali i mnogi nastavnici.

– Apsurdno je da djeca polažu testove za državnu maturu, koje će možda i proći, a onda će pasti na popravnom – komentiraju roditelji. No, u mjerodavnom Ministarstvu obrazovanja drže da to nije nikakav problem i da gimnazijalac svoje obrazovanje završava pozitivnim ocjenama iz svih predmeta i uspješno položenom državnom maturom. – Takva organizacija nije suprotna pravilniku o polaganju državne mature. Tim pravilnikom omogućeno je da maturanti ispite iz državne mature polažu prije nego što završe razred – objašnjava Vesna Hrvoje Šic, ravnateljica uprave za srednje školstvo u Ministarstvu obrazovanja.

Neizvjesnost do rujna

No ističe da će se državna matura priznati samo ako je učenik s uspjehom završio razred. Ovih dana na drugom, jesenskom popravnom ispitnom roku s jednom ili dvije negativne ocjene je 206 gimnazijalaca. Dakle, svi oni ovih dana polažu i ispite iz državne mature, a koliko će ih položiti maturu, a pasti na popravnom, znat će se sredinom rujna. Ravnateljica V. Hrvoje Šic ističe da se, primjerice, u Francuskoj ispiti za državnu maturu polažu također prije završetka razreda.

Krivi su ravnatelji

Ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka krivnju za preklapanje ispita svaljuje na ravnatelje škola.

– Vremenik državne mature poznat je već godinu i pol i oni su vrijeme popravnih trebali uskladiti s tim. Očekujemo da će to za sljedeću godinu biti riješeno – naglašava Sirovatka.

Predsjednik Sindikata "Preporod" Željko Stipić ne priznaje odgovornost nastavnika i škola. – Ne znam kome je teže, nastavnicima na koje se radi pritisak zbog ocjene i ocjenjivanja ili učenicima koji polažu ispite, a ne znaju hoće li od njih imati koristi jer tek trebaju popravljati negativne ocjene. A tko je kriv za to? Za cijeli projekt državne mature nitko nije odgovarao pa neće ni za ovaj propust. Državna matura na revers, a to ovo jest, najočitiji je primjer dezavuiranja ocjene i ocjenjivanja. DM je projekt u hodu, stalno se nešto mijenja, a cijenu svega plaćaju učenici – tvrdi Stipić. Za sljedeću godinu ispiti državne mature, osim eseja iz jezika, pisat će se nakon završetka nastavne godine, odnosno od 23. svibnja.

Vremenik polaganja državne mature poznat je svima a Mjerodavni tvrde da je sve poznato godinu dana, ali da je bilo propusta u organizaciji Brojni masovni izostanci maturanata s nastave a Kao razlog najčešće se navodi želja da se što bolje pripreme za maturu Problem s temama eseja i navodno pogrešnim odgovorima a Tvrdilo se da su teme unaprijed poznate. Strukovne škole – Državna matura da ili ne a Učenici su u strukovnim školama morali nadoknađivati gradivo.

Ključne riječi

Komentara 3

CH
chemica
23:08 24.08.2010.

Tako je to kada nam maloumnici vode državu.

MZ
Mare_zg
16:44 25.08.2010.

Volimo isticati kako smo \"zemlja znanja\", a ovako to i dokazujemo. Učenike i studente se samo vuče za nos. Političari obećavaju koješta, a onda sami sebe opovrgnu. A što je sa subvencijama za prijevoz srednjoškolaca? Nastava počinje za manje od dva tjedna, a još se ništa ne zna.

OB
-obrisani-
17:07 25.08.2010.

Ovi non-stop izmisljavaju toplu vodu. Polozio maturui i pao na popravnom... I sto nakon toga. Padnes jos jednom na popravku i onda polazes godinu, ali imas polozenu maturu??? Hvala Bogu da su mi djeca zavrsila sa skolovanjem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije