ANALIZA Osuđenici i nakon pravomoćne presude od Vrhovnog suda zbog novih okolnosti traže ublaživanje kazne

Molim vas, smanjite mi kaznu

zatvor.jpg
import
08.07.2008.
u 20:26

I kada se spuste zatvorske rešetke iza osuđenika koji su se u kaznionicama našli na temelju pravomoćnih presuda, ostaje im nada da će se slobode domoći prije ako im Vrhovni sud uvaži zahtjev za izvanredno ublaživanje kazne ili ako ih pomiluje predsjednikova komisija za pomilovanja.

 Teške prilike u obitelji 
- U zahtjevima za izvanredno ublaživanje kazne osuđenici iznose sve moguće zakonske razloge za koje smatraju da bi im mogli ublažiti kaznu.
Mnogi tako traže smanjenje zatvorske kazne jer su im roditelji bolesni ili su umrli, zato što im se razboljelo ili rodilo dijete, zato što im obitelj živi u teškim socijalnim prilikama ili zato što su se i sami teško razboljeli u zatvoru.

Sve te okolnosti legitimni su razlozi zbog kojih Vrhovni sud može osuđeniku ublažiti kaznu, no samo ako su nastupile nakon pravomoćne presude ili ako sud u vrijeme izricanja presude za njih nije znao, a očito je da bi ublažile kaznu...

Naime, ako je sud prilikom izricanja pravomoćne presude znao za bolest optuženika ili najbližih članova obitelji, ili za tešku socijalnu situaciju u obitelji, onda su osuđenici u račun tih činjenica već dobili blažu kaznu jer se te okolnosti cijene olakotnima kod presude.

No, neki osuđenici  vodeći se onom da vrijedi sve pokušati kako bi si smanjili boravak iza rešetaka, traže ublaživanje kazne pozivajući se na okolnosti koje su sudu bile već poznate, nadajući se da će Vrhovni sud to previdjeti i smilovati im se.

Ni odličja ne pomažu 
No, presude Vrhovnog suda  od ove godine  pokazuju da se zatvorske kazne smanjuju samo u slučajevima kada se nakon presude osuđenici toliko teško razbole da im je ugrožen život, ako se utvrdi da im se nema tko brinuti za djecu dok su u zatvoru, ako su kao u slučaju jednog djelatnika ZABE vratili sav ukradeni novac...

Vrhovni sud ima milosti i za osuđenike, kojima se rode djeca nakon presude , a za koju se oni brinu. 

Sudjelovanje u Domovinskom ratu te primljena odličja načelno mogu utjecati na ublaživanje kazne zatvora, ali ne i u slučajavima kada su osuđeni završili iza rešetaka zbog razbojstava, pedofilije, dilanja droge... jer Vrhovni sud vodi računa o težini i društvenoj opasnosti tih kaznenih djela.

- I posljednji primjer cimera Vlastimira Kihalića, koji je tražio ublaživanje kazne jer je doživio traumu nakon što ga je našao obješenog u sobi, a sud ga je odbio, pokazuje da milost Vrhovnog suda i nije lako dobiti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije