Bila me sram u posljednjih dvadeset godina gledati kako turisti dolaze u Zvijezdu, a vide samo ruševine, jer u njoj nema ništa. Prije nije tako bilo – priča Jadranka Pužin, umirovljena ugostiteljka koja je desetljeća života provela svakodnevno na Trgu bana Jelačića, Karlovčanima poznatijem kao Stari plac.
Radili 38 godina
Upravo tako se zvao i njezin ugostiteljski obrt, kojeg je zatvorila prije tridesetak dana nakon gotovo 40 godina postojanja. Kiosk na uglu trga u smjeru apoteke uživao je kultni status među radnicima koji su ondje odlazili na gablece, a posebno su na glasu bile kobasice i kotlovina.
– Obrt je otvoren 1. srpnja 1974. godine. Zatvorila sam ga jer bih ga u suprotnom morala uskladiti s normama HACCAP-a – kaže Pužin.
HACCAP je naziv za svjetski standard u sustavu kvalitete i sigurnosti hrane i kako se Hrvatska priključuje Europskoj uniji, ugostitelji taj standard moraju ispuniti. To određuju Zakon o hrani i Pravilnik o higijeni hrane. No, da bi se ti higijenski standardi ostvarili, potrebno je investirati nemalu količinu novaca.
– Da smo suprug i ja mlađi, možda bismo imali volje uložiti tisuće eura u obrt da ostvarimo taj standard. Ovako ćemo u mirovinu – otvorena je naša sugovornica.
“Stari plac” je najbolje poslovao kada su se karlovački Dani piva održavali u Zvijezdi. No, otkako su preseljeni na desnu obalu Korane, to jest na takozvani Sportsko-rekreacijski centar, poslovalo se tek u toj mjeri da se obrt mogao održati, a nije to jedina radnja u središtu koja trpi posljedice takve odluke.
– Tu su navraćali i svi izvođači koji su nastupali na Danima piva, glumci i ostali. Otkako se u gradskoj jezgri više nije održavala ta manifestacija, poslovali smo na rubu – prisjeća se Pužin.
Već je podvig što se obrt održao svih ovih godina opustošene Zvijezde.
Tko čeka ne dočeka
– Čekam uređenje središta grada još od 1961. godine. Od tada se o tome priča. Ostvarenje toga nisam dočekala – kaže Pužin.