F 16 ili JAS 39 Gripen?

MORH završio evaluaciju ponuda za novi borbeni zrakoplov

F-16
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/6
01.12.2017.
u 09:49

U MORH-u sve detalje oko njihove preporuke državnom vrhu čuvaju i dalje u strogoj tajnosti, a očekuje se da će državni vrh konačnu odluku donijeti u roku od mjesec do dva

Ministarstvo obrane završilo je fazu validacije i evaluacije ponuda za novi hrvatski višenamjenski borbeni zrakoplov te je izradilo Studiju izvodljivosti na temelju koje će sada državni vrh moći donijeti i konačnu odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona. Koraci u procesu donošenja odluke na državnoj razini uključuju mišljenja Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu, dakle vijeća koje saziva predsjednica RH, a sastanci se održavaju na Pantovčaku. Zadnji korak u procesu je Odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona koju donosi Vlada Republike Hrvatske, ističu u MORH-u.

Nakon što su 3. listopada otvorene četiri pristigle ponude za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova, koji bi trebali zamijeniti dotrajale MiG-ove 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, stručni tim Ministarstva obrane do 30. studenoga je ocjenjivao na stotine različitih varijabli kako bi donio, nakon dva mjeseca validacije, svoju preporuku o izboru. Ponude su još u listopadu bili predstavili predstavnici Grčke, Izraela, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država i to abecednim redoslijedom, a za to su svaki imali po 45 minuta. Ključni parametri u odabiru, kako je isticao MORH, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bila su tri segmenta - međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. Ocjenjivane su 4 ponude – od njih tri se odnose na američki F 16 u raznim inačicama, koje su Hrvatskoj ponudili predstavnici Grčke, Izraela i SAD-a te ponuda borbenog zrakoplova JAS 39 Gripen, koje proizvodi švedski koncern SAAB.

Ministar obrane i potpredsjednik vlade RH Damir Krstičević tumačio je stav MORH-a i naglašavao da se RH nalazi pred jednom od najvećih i najsloženijih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata – o zadržavanju sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora.

F-16
1/9

Zrakoplovstvo u Domovinskom ratu stvaralo je prevagu i pobjede, a ulaganje u borbene avione danas investiranje je u sigurnost Hrvatske te stvara preduvjet stabilnosti države i budućeg gospodarskog razvoje, kažu u MORH-u.

Podsjećaju kako je odluka o pokretanju procesa nabave borbenih aviona novije generacije odgađana petnaestak godina, a konkretni koraci napravljeni su 2017. izradom taktičko-tehničke studije i upućivanjem zahtjeva za ponudom za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. U MORH-u ističu da su ponuditelji države sa snažnom obrambenom, tehnološkom i industrijskom osnovom koje pružaju mogućnost tehnološkog i industrijskog razvoja RH, povećanja zaposlenosti i investicija u hrvatsko gospodarstvo. Radi se o visoko razvijenim tehnološkim rješenjima, prijenosu znanja i iskustava koja otvaraju mogućnost razvoja deficitarnih industrijskih sektora direktno povezanih s nabavom aviona.

U MORH-u sve detalje oko njihove preporuke državnom vrhu čuvaju i dalje u strogoj tajnosti, te će ih objaviti tek kada svi predviđeni u krugu odlučivanja, dakle saborski Odbor, predsjednica RH i vlada RH donesu odluku o izboru borbenog aviona. Očekuje se da će državni vrh konačnu odluku donijeti u roku mjesec do dva.

Ključne riječi

Komentara 102

DA
Darchi2612
10:00 01.12.2017.

kakvo nam je okruženje, ja sam ne bih pito za cijenu

JU
jurajuric116
10:29 01.12.2017.

pa ja sam i dalje za novi f16 block 70 od Amera direktno. novo je novo. a to kolko koštaju pa to se godišnje ukrade samo na javnoj nabavi. ima se para samo ih treba preusmjeriti. ovi naši političari bar imaju u toj oblasti veliko iskustvo.

KE
kentie
09:56 01.12.2017.

osobno sam za originalnu američku ponudu....jer dobijamo avion posljednje IV. generacije....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije