Nakon što smo objavili članak o mladiću koji je radio u Zadru u restoranu kao konobar i napisao svoje "lijepo iskustvo", javila nam se još jedna čitateljica, čije iskustvo također nije bilo baš divno.
Čitateljica je napomenula kako bi željela ostati anonimna jer, kaže, sada radi u stabilnoj tvrtki u svojoj struci.
U nastavku prenosimo njezino iskustvo:
- Isto kao i mladić iz priče, dala sam otkaz na tadašnjem radnom mjestu radi plaće koja je bila minimalac i odlučila "odraditi" sezonu, te se vratiti s ušteđenim novcem i tražiti opet posao u struci.
Radila sam kao konobarica na otoku Pagu, mjesto koje se zove Mandre. Obećana plaća je bila 4.500,00 kuna, no kada je došlo vrijeme za plaću na račun mi je isplaćeno jedva 3000 kuna i obećan mi je ostatak "na ruke". Tako su prošla ta 3 mjeseca rada, a ja kao što pretpostavljate taj dio na ruke nisam nikad dobila. Kada god sam pitala za taj dio rečeno mi je da će biti sigurno i da me ne bi nikad prevarili.
Ta mukotrpna 3 mjeseca rada bez slobodnog dana što mi i nije bio toliki šok jer je to sezona i očekivala sam takve uvjete, no to bi i bilo za izdržati da je smjena bila 8 sati. Naravno poslodavci ne računaju u tih 8 sati rada (što Vam kažu na razgovoru prije početka rada) dolazak 40 minuta prije jutarnje smjene kako bi se oprala i postavila terasa. Također, ne računaju ostanak nakon popodnevne smjene najmanje sat vremena (znalo je biti i po 3 sata dulje) radi par pijanih turista koji će eventualno napraviti još 200 kuna prometa jer Vaš šef ne da da zatvorite kafić dokle god ima gostiju.
Također, od Vas se očekuje da ste majstor i čistačica i konobarica i uz sve to da uskačete u kuhinju kada ima posla.
Bakšiš koji se dobije na kraju je dio dan šefu jer se to odnosilo na 2-3 kave ili sok koji smo popili u smjeni koja je trajala najmanje 10 sati. To nam se sve zbrajalo i oduzimalo od našeg bakšiša koji smo dobili radi ljubaznosti i brze usluge. Smatram da ako konobar ostaje prekovremeno i čisti wc-e i sto drugih naloga od poslodavca onda je zaslužio naknadu i barem te dvije kave ili sok koje popije tijekom smjene.
Tako sam ja otišla na sezonu i radila 3 mjeseca za jedva 9000 kuna bez slobodnog dana uz sve ove ovo.
Smršavila sam 8 kila od napora i nemogućnosti za normalnim toplim obrokom jer nismo smjeli sjediti na radnom mjestu ni da pojedemo nego smo se skrivali u skladištu.
Zato više ne mogu slušati priče gdje ljudi misle da se na moru dobro zaradi, kada je sve više ovakvih slučajeva gdje radite kao životinja i još ne dobijete obećani novac.
Bilo bi mi drago kada bi moja priča nekome pomogla jer ovo što je rekao mladić iz Vaše priče i ja to je REALNA priča konobarenja u našoj lijepoj državi.
Znam da ima i onih koji su pošteni i koji drže do dobre radne snage ali, nažalost, ja još za takve nisam čula - kaže čitateljica.
>> Kakva su vaša iskustva sa sezonskim poslom? Javite nam dojmove na mail javi@vecernji.net
Daj napiši ime i prezime tog smeća od poslodavca neka se zna tko je. Zato nam je i tako. Šutimo ne idemo s imenima u javnost i nikome ništa.