Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆEN NAKON NAPADA U BEOGRADU

Tko je Igor Despotović (25): U stanu mu našli 4 mobitela, nacrte za 'evakuaciju' i 'zamke'

Beograd: Ispred veleposlanstva Izraela policajac pogođen samostrelom u vrat pucao u napadača i ubio ga
Foto: Borislav Zdrinja/ATA Images/PIXSELL
1/6
29.06.2024.
u 21:27

Srbijanski portal Blic piše kako je Igor Despotović osuđen 23. travnja jer je dijelio savjete za trovanje nemuslimanskog stanovništva plinom sarinom

Srbijanski MUP objavio je snimku uhićenja Igora Despotovića (25) kojeg se dovodi u vezu s ubijenim napadačem Milošem Ž, koji je danas prijepodne u Beogradu samostrelom napao pripadnika Žandarmerije kod izraelskog veleposlanstva. Srpska policija tu skupinu sumnjiči za terorističko udruživanje. Ovo nije prvi put da je Igor Despotović uhićen zbog sumnje u planiranje terorističkog napada, javljaju mediji iz Srbije. 

Srbijanski portal Blic piše kako je Igor Despotović osuđen 23. travnja jer je dijelio savjete za trovanje nemuslimanskog stanovništva plinom sarinom — pri čemu je, u stanju uračunljivosti, kontinuirano i javno, video zapisima, fotografijama i tekstovima iznosio te prenesene ideje koje izravno potiču terorizam. U optužnici u koju je "Blic" imao uvid, navodi se da je Despotović od početka ožujka 2020. do 5. veljače 2022. na više društvenih mreža objavio niz tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju Islamska država. 

Dijelio je objave koje propagiraju radikalnu islamističku ideologiju, fotografije sa simbolima Islamske države, fotografije koje veličaju tu organizaciju i njene članove, kao i pozive na "džihad", identične objave podijelio je i na svom “Telegram” kanalu.  Despotović je objavljivao i na srpskom jeziku, a među objavama su bile i upute o izvođenju napada i ubijanju nemuslimanskog stanovništva. Tu nije stao, pa je na Telegram kanalu “Darum Islam” neutvrđenog dana objavio fotografije pripadnika Islamske države s automatskom puškom pored sebe.

Despotović je uhićen 2017. kada je, kako javljaju srbijanski mediji, u stanu, laptopu i mobitelu imao detaljne nacrte i planove za napad koji je trebao izgledati poput onog u Barceloni, kada je stanovnik Marcone Y. A. uletio kombijem u masu ljudi ispred trgovačkog centra u središtu Barcelone. Tada je poginulo 15, a više od 100 osoba je ranjeno.

Kod Despotovića su pronađena četiri mobitela telefona i više SIM kartica. Pronađena su i tri papira s nacrtima pod nazivima "evakuacija", "karta" i "zamke"... Osim toga, u njegovom telefonu pronađen je plan pod nazivom "Pravedna teroristička taktika - napad kamionom", u kojem je detaljno opisano kako odabrati lokaciju i doći do kamiona ili kombija. Tadašnje informacije su pokazivale da je Despotović planirao da ubije vozača, otme kamion i uđe u Knez Mihailovu, jednu od najpoznatijih ulica u središtu Beograda.  Tada je bio u stalnom kontaktu s radikalnim islamistima iz Sirije i zapadne Europe.

Presudom od 23. travnja ove godine Despotović je osuđen na tri godine zatvora u koje mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, kao i vrijeme koje je proveo pod mjerom zabrane napuštanja stana uz primjenu elektroničkog nadzora. Postupak protiv njega još traje, a on je pušten iz pritvora. Nakon toga je nastavio komunicirati s ekstremistima, tako da je svakodnevno komunicirao s ubijenim teroristom Žujovićem, zbog čega se sumnja da je izravno sudjelovao u logističkoj potpori i organizaciji ovog terorističkog čina,

Danas oko 11 sati dogodio se napad na žandara Miloša Jevremovića (34) ispred izraelskog veleposlanstva, pri čemu je napadač iz torbe izvadio samostrel i ispalio je u žandara koji je, iako ozlijeđen uzvratio vatru i ubio napadača. O svemu se oglasio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je i najavio da se prate još neke osumnjičene osobe koje bi mogle biti povezane uz današnji napad. 

FOTO Kataklizma u Njemačkoj: Cijeli gradovi bili pod vodom, šteta se broji u desecima milijardi eura

Beograd: Ispred veleposlanstva Izraela policajac pogođen samostrelom u vrat pucao u napadača i ubio ga
1/88

Komentara 5

FU
Fusnota
22:14 29.06.2024.

Još jedan koji de vratio vjeri od pradjedova

Avatar El Indio
El Indio
23:27 29.06.2024.

Cudno da nisu ukrivi Ukrajinci, zapad, Ameri, NATO, CIA...kao kod brace im Moskovljana

IV
ivica.vranjic
08:42 30.06.2024.

Krv nije voda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije