VIŠEMJESEČNI SUKOBI

Musk gubi jedno od svojih najvećih i najpoželjnijih tržišta: U Brazilu zabranjena platforma X

Twitter u Brazilu
Foto: Igor do Vale/SIPA USA
1/5
Autori: Zoran Vitas, Hina
01.09.2024.
u 06:00

Ranije ove godine Moraes je naredio X-u da blokira određene račune umiješane u lažne vijesti i govor mržnje. Musk je, osuđujući tada naredbu kao cenzuru, odgovorio zatvaranjem ureda platforme u Brazilu. X, prije poznat kao Twitter, rekao je u to vrijeme da će njegove usluge i dalje biti dostupne u Brazilu

Sudac brazilskog Vrhovnog suda Alexandre de Moraes naredio je "trenutačnu suspenziju" platforme X-a u zemlji, nakon što je istekao rok u kojem je milijarder Elon Musk trebao odrediti pravnog predstavnika za tu platformu u Brazilu, prenosi Reuters. Taj je potez zadnji u nizu višemjesečnih sukoba između brazilskog suda i Elona Muska.

U odluci, Moraes je odredio "punu i trenutačnu suspenziju" X-a u zemlji sve dok se platforma ne uskladi sa svim dosadašnjim sudskih odlukama, uključivo kaznom od 3,28 milijuna dolara i imenovanjem pravnog zastupnika u Brazilu. Moraes je naredio telekomunikacijskom regulatoru Anatelu da provede odluku i da to potvrdi sudu u roku od 24 sata. Moraes je kazao i da će pojedinci ili kompanije koje će pokušati dobiti pristup X-u biti kažnjeni.

Ranije ove godine Moraes je naredio X-u da blokira određene račune umiješane u lažne vijesti i govor mržnje. Musk je, osuđujući tada naredbu kao cenzuru, odgovorio zatvaranjem ureda platforme u Brazilu. X, prije poznat kao Twitter, rekao je u to vrijeme da će njegove usluge i dalje biti dostupne u Brazilu. Tri najveća telekom operatera u Brazilu obavijestila su regulatora telekomunikacija Anatel da će blokirati pristup platformi za razmjenu poruka X u Brazilu počevši od ponoći po lokalnom vremenu, izvijestila je u petak lokalna novinska stranica UOL pozivajući se na informacije iz Anatela.

Tri operatera su TIM Brasil, iza kojeg stoji Telecom Italia; Telefonica Brasil, lokalna jedinica španjolske Telefonice; i America Movil's Claro, rekao je voditelj Anatela Carlos Baigorri, prema UOL-u. Anatel je u petak priopćio da nastavlja s obustavom pristupa X društvenoj mreži Elona Muska u zemlji u skladu s nalogom suca Vrhovnog suda koji je bio u višemjesečnom sporu s investitorom milijarderom.

VEZANI ČLANCI:

Musk je tvrdio da je sudac Vrhovnog suda Alexandre de Moraes pokušavao provesti neopravdanu cenzuru, dok je sudac inzistirao na tome da su društvenim medijima potrebni propisi o govoru mržnje. Zatvaraju izvor istine br. 1 u Brazilu", rekao je Musk u objavi na X u petak. Presuda suca mogla bi uzrokovati da X izgubi jedno od svojih najvećih i najpoželjnijih tržišta, u vrijeme kada se Musk bori s prihodima od oglašavanja za platformu. X je ostao dostupan u Brazilu kasno u petak, iako su neki Brazilci objavili na drugim platformama da im je pristup X-u već blokiran. 

FOTO Luksuzno zdanje koja će promijeniti izgled Šibenika: Početna cijena 7000 eura, iza svega stoji bogati Ukrajinac

Twitter u Brazilu
1/33
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Vrsalj
Vrsalj
12:20 01.09.2024.

Lažne vijesti daju ljevičari zato se boje internetskih usluga da ih se ne otkrije sam Brazil je potpisao sa Klausom schvabom sporazum o novoj industrijskoj strategiji u igri je i soros

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije