ŠKOLSTVO

Na fakultete uz državnu maturu, ali i prijamni ispit

08.06.2003.
u 00:00

Profesori smatraju da bi uvođenje državne mature poboljšalo selekciju studenata

Nakon ankete provedene u srednjim školama Centar za istraživanje i razvoj obrazovanja testirao je i raspoloženje sveučilišnih profesora prema uvođenju državne mature. Kako doznajemo od voditelja projekta prof. dr. Petra Bezinovića, prema prvim rezultatima, uvođenje državne mature podupiru i fakulteti.

Osim toga, sveučilišni su profesori trebali procijeniti pripremljenost upisanih studenata za studij, kompetencije potrebne za nastavak školovanja na visokoškolskim institucijama te navesti što bi po njihovu mišljenju trebalo biti sadržajem državne mature, koja bi se prema planu u nekim gimnazijama mogla eksperimentalno provesti sljedeće godine. O rezultatima istraživanja još se ne može precizno govoriti, no zna se da fakultetski profesori često prigovaraju da je predznanje njihovih studenata više nego skromno, a takav stav potkrepljuju i podacima da samo trećina upisanih studenata ikada diplomira. Smatraju također da bi uvođenje državne mature poboljšalo selekciju, ali neki fakulteti ipak ne žele odustati od razredbenih ispita. Naime, ističu da su pojedina područja specifična i da je najbolji odabir studenata nemoguće napraviti ocjenjivanjem znanja samo iz uopćena sadržaja državne mature. A u državnoj maturi, prema mišljenju srednjoškolskih profesora, svakako bi trebao biti zastupljen hrvatski jezik, strani jezik, matematika, povijest, informatika, fizika, strani jezik, kemija, biologija...

- Kad se podaci koje dobijemo od sveučilišnih profesora obrade, dobit ćemo sliku stanja našega srednjoškolskog obrazovanja - kaže prof. Bezinović. Ističe također da će svoje mišljenje o srednjem školstvu moći izreći i oni kojih se to izravno tiče - učenici.

- Usporedno provodimo anketu na šest tisuća srednjoškolaca koji moraju odgovoriti na niz pitanja. Bit će zanimljivo i korisno razmotriti kako oni vide tu svoju srednju školu - kaže Bezinović.

Istraživanje koje je provedeno među srednjoškolskim nastavnicima te sveučilišnim profesorima i srednjoškolcima dat će evaluaciju naše srednjoškolskog obrazovanja i jasno upozoriti što treba mijenjati.

Irena Kustura

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije