turistička sezona

Na obali i Slovenci nam spašavaju sezonu, Hrvati: Ne bih konobario za tisuću eura, ali za dvije i pol...

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
03.05.2024.
u 09:39

Do kvalificiranih domaćih radnika gotovo je nemoguće doći, a mladi se teško odlučuju za karijeru u ovoj djelatnosti.

I ove godine sezonu u Hrvatskoj spašavat će stranci. Procjene govore da će trebati osam posto više sezonaca nego lani. Strancima je u sektoru turizma i ugostiteljstva prošle godine izdano oko 46 tisuća radnih dozvola, a procjene govore da će ih ove godine biti potrebno čak 100 tisuća. 

Slovenki Tamari ovo će biti treća sezona u Splitu. “Volim Dalmaciju, volim sve što je priroda, volim Marjan i baš smo odlučili dečko i ja da ćemo ovaj put doći tu odraditi sezonu i onda smo nekako ostali”, rekla je za N1 Tamara, konobarica.

Broj sličnih priča iz sezone u sezonu raste. Iako je na Zavodu za zapošljavanje trenutačno 116.618 nezaposlenih, procjene govore da za sezonu u Hrvatskoj nedostaje 50.000 do 60.000 radnika. Najtraženiji su kuhari, konobari, slastičari, čistači, pekari, mesari, prodavači. Odluka Slovenke Tamare za većinu Hrvata zvučat će čudno, s obzirom na to da je prema podacima za prošlu godinu prosječna mjesečna bruto plaća konobara u Hrvatskoj bila gotovo tisuću i 200 eura, a u Sloveniji nešto veća od tisuću i 400 eura mjesečno. No Tamara je uvjetima u Hrvatskoj zadovoljna.

VEZANI ČLANCI: 

“Uzeli smo svoj stan, prvo preko agencije, a sad preko vlasnika tako da je super. Stan je isto super, zadovoljni smo, nije nam puno, najam nam nije skup. S uvjetima na radu, na poslu sam isto zadovoljna, tako da mi je sve O.K.”, objasnila je konobarica.

Rijedak je ona primjer u hrvatskom ugostiteljstvu, gdje smo u posljednje vrijeme navikli gledati sve više radnika iz trećih zemalja, a ne iz susjednih i k tome razvijenijih. No svatko se snalazi kako zna, kaže nam iskusni splitski ugostitelj Danijell Nikolla. “Domaći radnik uvijek je domaći radnik i on je najbitniji i najviše nam treba. Međutim, ponavljam, nema ih. Jednostavno je prevelika količina objekata, premalo imamo radnika koji su u ugostiteljstvu”, istaknuo je ugostitelj.

>>> FOTO/VIDEO Kakav pogled: Francuski ratni brod uplovio u splitsku luku

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
1/9

Do kvalificiranih domaćih radnika gotovo je nemoguće doći, a mladi se teško odlučuju za karijeru u ovoj djelatnosti. Očekivanja, što se tiče primanja, također su nerealna. “Plaće se mogu kretati od 1000 eura pa nadalje. Uvijek gledate po nečijoj kompetenciji, koliko je taj netko spreman dati i koliko može dati. U startu će uvijek biti malo manja plaća, ali s vremenom to uvijek možemo povećati i pustiti na gore”, kazala je Andrea Hećimović, menadžerica u ugostiteljstvu.

“Ne bih konobario za tisuću eura. Za dvije i pol tisuće. To je fizički posao, naporno je, moraš stalno biti na usluzi drugim ljudima”, rekao je Stipe iz Rijeke.

U odnosnu na prosječnu hrvatsku plaću, ona u turizmu i ugostiteljstvu niža je za oko 11 posto. Početna plaća u ovom se sektoru kreće oko tisuću eura. Mnogi smatraju da je to premalo s obzirom na troškove života, piše N1

>>> FOTO Slavonski Brod je pod vodom! Pogledajte posljedice snažnog nevremena

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
1/24

 

Ključne riječi

Komentara 12

PO
Poganec
12:47 03.05.2024.

Toliko samohvale pa ljudi dosla je samo jedna Slovenka. Nemojte raditi ispod cijene jer cete otici u mirovinu jako siromasni a poslodavac jako bogat…

SP
spoter
12:53 03.05.2024.

Molim lijepo "Sluga Pokoran " šta vam je još ostalo doli da služite gospodu . A usto LAKOMO brojite koliko je ušlo koliko izašlo , nema teorije o domaćinima . Ajd što ste prodali što se moglo ,ma što sebee i svoje sveto , jadno jadno --gledajuć sa strane.

AN
antikomunist1
11:20 03.05.2024.

Unatoč svim crnim prognozama prošla sezona je bila jako, jako uspješna . Tako će biti i s dolazećom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije