I ove godine sezonu u Hrvatskoj spašavat će stranci. Procjene govore da će trebati osam posto više sezonaca nego lani. Strancima je u sektoru turizma i ugostiteljstva prošle godine izdano oko 46 tisuća radnih dozvola, a procjene govore da će ih ove godine biti potrebno čak 100 tisuća.
Slovenki Tamari ovo će biti treća sezona u Splitu. “Volim Dalmaciju, volim sve što je priroda, volim Marjan i baš smo odlučili dečko i ja da ćemo ovaj put doći tu odraditi sezonu i onda smo nekako ostali”, rekla je za N1 Tamara, konobarica.
Broj sličnih priča iz sezone u sezonu raste. Iako je na Zavodu za zapošljavanje trenutačno 116.618 nezaposlenih, procjene govore da za sezonu u Hrvatskoj nedostaje 50.000 do 60.000 radnika. Najtraženiji su kuhari, konobari, slastičari, čistači, pekari, mesari, prodavači. Odluka Slovenke Tamare za većinu Hrvata zvučat će čudno, s obzirom na to da je prema podacima za prošlu godinu prosječna mjesečna bruto plaća konobara u Hrvatskoj bila gotovo tisuću i 200 eura, a u Sloveniji nešto veća od tisuću i 400 eura mjesečno. No Tamara je uvjetima u Hrvatskoj zadovoljna.
VEZANI ČLANCI:
“Uzeli smo svoj stan, prvo preko agencije, a sad preko vlasnika tako da je super. Stan je isto super, zadovoljni smo, nije nam puno, najam nam nije skup. S uvjetima na radu, na poslu sam isto zadovoljna, tako da mi je sve O.K.”, objasnila je konobarica.
Rijedak je ona primjer u hrvatskom ugostiteljstvu, gdje smo u posljednje vrijeme navikli gledati sve više radnika iz trećih zemalja, a ne iz susjednih i k tome razvijenijih. No svatko se snalazi kako zna, kaže nam iskusni splitski ugostitelj Danijell Nikolla. “Domaći radnik uvijek je domaći radnik i on je najbitniji i najviše nam treba. Međutim, ponavljam, nema ih. Jednostavno je prevelika količina objekata, premalo imamo radnika koji su u ugostiteljstvu”, istaknuo je ugostitelj.
>>> FOTO/VIDEO Kakav pogled: Francuski ratni brod uplovio u splitsku luku
Do kvalificiranih domaćih radnika gotovo je nemoguće doći, a mladi se teško odlučuju za karijeru u ovoj djelatnosti. Očekivanja, što se tiče primanja, također su nerealna. “Plaće se mogu kretati od 1000 eura pa nadalje. Uvijek gledate po nečijoj kompetenciji, koliko je taj netko spreman dati i koliko može dati. U startu će uvijek biti malo manja plaća, ali s vremenom to uvijek možemo povećati i pustiti na gore”, kazala je Andrea Hećimović, menadžerica u ugostiteljstvu.
“Ne bih konobario za tisuću eura. Za dvije i pol tisuće. To je fizički posao, naporno je, moraš stalno biti na usluzi drugim ljudima”, rekao je Stipe iz Rijeke.
U odnosnu na prosječnu hrvatsku plaću, ona u turizmu i ugostiteljstvu niža je za oko 11 posto. Početna plaća u ovom se sektoru kreće oko tisuću eura. Mnogi smatraju da je to premalo s obzirom na troškove života, piše N1.
>>> FOTO Slavonski Brod je pod vodom! Pogledajte posljedice snažnog nevremena
Toliko samohvale pa ljudi dosla je samo jedna Slovenka. Nemojte raditi ispod cijene jer cete otici u mirovinu jako siromasni a poslodavac jako bogat…