Bila je puna entuzijazma, a onda...

Na poslu je i čupali za kosu, a sad širom Europe popularizira kuhanje

Foto: Cupid`s Spoon
1/2
12.06.2023.
u 12:56

Marina Jug, koja ima cerebralnu paralizu, dio je tročlane hrvatske ekipe koja je u sklopu prvog europskog gastronatjecanja osoba s invaliditetom Cupid'spoon na putu četvrti mjesec. Svaki donirani euro bliže su cilju

Nakon završetka srednje škole bila sam puna entuzijazma i vjere da ću se zaposliti i zarađivati svoj novac. Znala sam da neće biti lako budući da sam osoba s tjelesnim invaliditetom. Ali svejedno je bilo razočaravajuće – počinje svoju priču Marina Jug, koja ima cerebralnu paralizu.

Gastro misija u 27 zemalja

– Kad bi me i pozvali na razgovor, čim bi vidjeli da se teže krećem, odgovor bi bio 'hvala, ne' ili 'nazvat ćemo vas' i nikad se ne bi javili. U jednoj sam fazi bila totalno obeshrabena i čak prestala slati molbe... Kad sam napokon dobila posao u jednom restoranu na četiri sata, radila sam po osam sati, a šefica me čak znala povući za kosu kad bih nešto pogrešno napravila. Izdržala sam šest mjeseci. Drugi posao sam našla nakon dvije godine, u struci, u jednoj udruzi gdje sam kuhala za osobe s invaliditetom.

Tamo mi je bilo lijepo, ali nakon dvije godine više nije bilo novca za moju plaću i sporazumno smo se rastali. Nakon nekog vremena ponovo sam se zaposlila, opet u jednoj udruzi, ali nakon što je izbila pandemija, dobila sam otkaz. Shvatila sam da u malom mjestu za mene nema budućnosti i se u Zagreb. I, nasreću, našla sam posao u udruzi UNUO (Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju, op.a.). I to puteuputila m javnih radova, a profesor Vedran Habel trenirao me devet mjeseci za kuhara demonstratora. Nakon toga premještena sam u edukativni centar CookLook koji je osnovala udruga UNUO, i, evo, prošle su već dvije godine otkako radim raznovrsne poslove i jako sam sretna. Ni u snovima mi nije bilo da ću upoznavati prave, profesionalne kuhare, kuhati na eventima... – ne krije sreću Marina.

Sada već četvrti mjesec putuje Europom s utemeljiteljima i voditeljima udruge UNUO, bračnim parom Silvijom i Vedranom Habel, u sklopu prvog gastronatjecanja osoba s invaliditetom Cupid's Spoon Europe. Plan male hrvatske ekipe u toj gastromisiji jest kamionom prevaliti dvadesetak tisuća kilometara i posjetiti 27 zemalja. Iza njih je prva polovina puta, a izvanredno su uključili i posjet Ukrajini. Na gastroeventu u svakoj zemlji bira se dvoje pobjednika, po jedan kuhar i barmen, i svi u rujnu stižu u Zagreb na finalno natjecanje.

POVEZANI ČLANCI:

Odličan odaziv natjecatelja

– Dosad su mi najupečatljiviji dojmovi iz Rige, gdje je bilo najviše natjecatelja i publike te puno pjesme i plesa – kaže Marina. Utemeljitelje udruge i pokretače prvog europskog gastronatjecanja, bračni par Habel, najviše se dojmila Grčka. – U zemlji s manje od jedan posto katolika organizirali smo natjecanje ispred katoličke katedrale, imali smo 30 natjecatelja i deset članova žirija, a natjecanje se održavalo dva dana. Za pamćenje! – zadovoljni su Silvija i Vedran. – Posjetili smo i institucije koje rade sjajan posao sa svojim korisnicima, kao i kod nas, no podjednako im manjka vidljivosti.

Naravno, u državama s jačom ekonomijom i osobe s invaliditetom imaju bolje uvjete za život, no još uvijek nismo naišli na inkluziju u punom smislu. Osobe s invaliditetom i dalje su podijeljene po grupama: restoran u kojem poslužuju osobe sa sindrom Down, farma na kojoj rade osobe s mentalnim teškoćama i slično – kazuju naši sugovornici i ističu primjere inkluzije u Hrvatskoj: Luku u IT kompaniji, Davida u Atlantic grupi, Tanju u vrtiću, Svebora u Arena parkingu, Damira u Žapcu, Viktora u MC Donaldsu, Juru u kuhinji bolnice u Draškovićevoj, Antoniju u splitskom koktel-baru...

Foto: Cupid`s Spoon

Organizatori natjecanja Cupids Spoon, prezadovoljni što su se upustili u taj projekt, imaju i briga. Za nabavu posebno prilagođenog kamiona kojim putuju Europom podigli su kredit, a prikupljanje novca za ovu vrijednu, plemenitu akciju moglo bi ići puno bolje. Planirani troškovi, koji uključuju sve izdatke za putovanje, organizaciju, dolazak finalista u Zagreb i nagradno putovanje u Rim, iznose 270.000 eura.

Zasad nije prikupljena ni trećina tog iznosa, pa se pozivaju pravni subjekti i fizičke osobe da pomognu koliko mogu. Novac se skuplja online putem Go Get Funding kampanje. Hrvatski tim dosad je bio Grčkoj, Cipru, Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Latviji, Litvi, Ukrajini.., a svakim doniranim eurom, kažu organizatori, kilometar su bliže idućoj destinaciji i konačnom cilju – podizanju svijesti o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

– Za prvu godinu u kojoj želimo upoznati Europu s natjecanjem Cupid`s Spoon odaziv je odličan. Svi su natjecatelji vrlo emotivni oko svog nastupa, mnogi su prvi put u životu na pozornici i to im puno znači. Za svakog od njih već je i nastup bio mala pobjeda – kažu Silvija i Vedran, koji svojom gastromisijom na potencijale osoba s invaliditetom posebno žele svratiti pozorost turističko-ugostiteljskog sektora, u kojem kronično manjka radnika.

>> VIDEO Druga od ukupno šest brodica Hitne usidrena u Zadru: 'Možemo biti ponosni na naša postignuća'

Komentara 1

DU
Deleted user
19:14 12.06.2023.

Ja sam procitao da su je cupali za brkove!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije