Nije skupa

Na prodaju je novčanica od 5 kuna. Sjećate li je se?

Na AliExpressu je na prodaju novčanica od pet kuna
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/6
09.02.2023.
u 16:00

Pamtite li popularnu kovanicu 'mrkog medu'. Naravno da pamtite. No pamtite li da je ta kovanica imala i svoju papirnatu verziju koju Hrvatska narodna banka već godinama ne pušta u optjecaj. No sve one koje su se našle po novčanicima iz starih dana bile su zakonsko sredstvo plaćanja prije uvođenja eura.

Zelena novčanica od 5 kuna, s portretima Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog, već se godinama teško mogla naći u novčanicima. Posljednje njezino izdanje bilo je 2001. godine, a nakon toga Hrvatska narodna banka više ju nije puštala u optjecaj. Zamijenila ju je daleko popularnija kovanica s likom 'mrkog medvjeda'. No one koje su bile preostale na tržištu bile su i dalje valjano sredstvo plaćanja. 

Novčanica od 5 kuna, izdanja 31. listopada 1993. prestala je biti zakonsko sredstvo plaćanja 1. travnja 2007. Navedena novčanica zamijenjena je novom, 7. ožujka 2001. na kojoj je izmijenjen naziv 'Narodna banka Hrvatske' u 'Hrvatska narodna banka', dopunjena dodatnim zaštitnim obilježjima. Ostala je kao zakonsko sredstvo plaćanja, ali nije tiskana u većem broju primjeraka. 

Jedna takva našla se ovih dana na AliExpressu i to po cijeni od oko 50 kuna. Kako svaka roba ima svog kupca sigurni smo da će i ova davno zaboravljena novčanica uskoro pronaći svog vlasnika. 

 

Ključne riječi

Komentara 2

SP
Stari panj
23:43 09.02.2023.

Pa nije to tako rijetka ili stara novčanica da bi se prodavala po 10x većoj vrijednosti.

TR
tratincica68
22:29 09.02.2023.

Takvih imam ja 50 doma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije