POLICIJA UPOZORAVA

U Buzetu otkrivena 'kvalitetna krivotvorina' novčanice od 50 eura

Hrvatska od 1. siječnja 2023. uvodi euro
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
03.02.2023.
u 10:34

Euronovčanice su zaštićene nizom zaštitnih obilježja koja olakšavaju provjeru njihove autentičnosti i otežavaju njihovo krivotvorenje. Zaštitna obilježja mogu se provjeriti brzo i jednostavno, a za lakšu provjeru autentičnosti preporučuju se četiri koraka - osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri

U Buzetu je pronađena novčanica od 50 eura za koju je analizom utvrđeno da se radi o krivotvorini dobre kvalitete, izvještava policijska uprava istarska. Novčanica je 9. siječnja izdvojena kao sumnjiva u jednog trgovini na području Buzeta. Policija poduzima daljnje radnje u cilju proalaska osobe koja je koristila krivotvorenu novčanicu, priopčili su.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni i da dobro provjere novčanice koje primaju. Podsjećaju da je na stranicama Hrvatske narodne banke objavljeno da su u optjecaju dvije serije euro novčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva i serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura. Taj se apoen više ne tiska, no i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.
 
Euronovčanice su zaštićene nizom zaštitnih obilježja koja olakšavaju provjeru njihove autentičnosti i otežavaju njihovo krivotvorenje. Zaštitna obilježja mogu se provjeriti brzo i jednostavno, a za lakšu provjeru autentičnosti preporučuju se četiri koraka - osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri:

  • osjetite teksturu novčanice – papir je napravljen od pamučnih niti u posebnom tkanju te je kao takav tvrđi, izdržljiviji i otporniji na ''habanje'' od komercijalnih papira od celuloze
  • pogledajte novčanicu pod kutom – potražite hologramski simbol i elemente tiskane prelijevajućom bojom
  • okrenite novčanicu prema izvoru svjetlost – morate vidjeti vodeni znak, zaštitnu nit i brojeve nominalne vrijednosti, koji se nalaze sa svih strana novčanice
  • ako ste u mogućnosti, obavite dodatne provjere uz pomoć UV svjetiljke, povećala, IR kamera i slično.

Ukoliko posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijavite najbližoj policijskoj postaji.

VIDEO Čelnik MMA Unije: Tirielovo ponašanje najoštrije osuđujemo, učinio je veliku štetu MMA sportu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije