ZANIMLJIVO

Načelnik NYPD-a podnio ostavku nakon što je FBI zaplijenio mobitel i njemu i njegovom bratu

New York City Police Department (NYPD) Commissioner Edward Caban and Mayor Eric Adams appear at a press conference in New York
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS
1/3
13.09.2024.
u 01:00

"Moram biti potpuno usredotočen na NYPD. Međutim, buka koja se digla nakon najnovijeg razvoja događaja je to učinila nemogućim i sprečava me u važnom poslu koji ovaj grad traži. Stoga sam odlučio da je u najboljem interesu NYPD-a da podnesem ostavku na položaj načelnika", stoji u priopćenju.

Načelnik policije grada New Yorka (NYPD) Edward Caban podnio je u četvrtak ostavku, tjedan dana nakon što su agenti FBI-a zaplijenili njegov telefon tijekom više saveznih korupcijskih istraga kojima je obuhvaćeno nekoliko visokih gradskih dužnosnika. Caban, imenovan na dužnost u srpnju 2023., postao je prvi Hispanoamerikanac na čelu gradske policijske službe New Yorka od njenog osnivanja prije 178 godina.

U priopćenju izdanom putem svojih odvjetnika, Caban je rekao da je bio obaviješten da nije predmet nikakve istrage od strane ureda tužitelja na Manhattanu te da će nastaviti surađivati s istražiteljima. "Moram biti potpuno usredotočen na NYPD. Međutim, buka koja se digla nakon najnovijeg razvoja događaja  je to učinila nemogućim i sprečava me u važnom poslu koji ovaj grad traži. Stoga sam odlučio da je u najboljem interesu NYPD-a da podnesem ostavku na položaj načelnika", stoji u priopćenju.

Prošli tjedan su istražitelji zaplijenili mobilne telefone Cabana i njegovog brata blizanca Jamesa Cabana, bivšeg policajca koji je dobio otkaz 2001. i od tada vodi zaštitarsku službu u noćnom klubu. Agenti su zaplijenili telefoni i pretresli domove nekoliko visokih gradskih dužnosnika u administraciji gradonačelnika Erica Adamsa, koji je 2022. postao drugi Afroamerikanac na čelu gradske vlasti New Yorka.

U studenome su agenti FBI-a bili zaplijenili i elektroničke uređaje gradonačelnika Adamsa. U današnjem obraćanju u gradskom poglavarstvu, Adams je rekao da surađuje s istražiteljima te je pozvao svoje podređene da učine isto. Pohvalio je Cabana da je tijekom 14 mjeseci na dužnosti uspio smanjiti broj zločina u gradu, ali i dodao da je njegova ostavka "u ovom trenutku najbolja odluka".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije